Hälsokatten

Följ med och inspireras av hälsa, träning, mammaliv och annat smått och gott i livet!!

Jag smälter...

Publicerad 2009-06-29 21:23:15 i Allmänt

Shit vad varmt det är..UNDERBART! I morse när jag gick ut kl 07:10 var det 22 C. Jag som är en sådan fryslort ska baske mig inte klaga nu, och dessa ljuma kvällar är det bästa. Jag är glad att jag inte känner mig tyngre, jag har fått många komentarer ang min graviditet som har sagt- Vänta bara tills i sommar, då. Då blir det svettigt, varmt, tungt och svällda fötter. Men än är jag lyckligt lottad. Det kanske kommer;)

Gick hyfsat bra att komma tillbaka till jobbet tycker jag. Känner att jag samlat på mig energi och kan se framåt, 6 jobbveckor kvar nu=) Galet mkt att göra på jobbet, så dagen gick undan.
Var på muskel sen efter jobbet, det var verkligen behövligt, skönt att få svettas bort lite stressorer. kroppen känns fortfarande väldigt stark och träningen går bra. Visst märker jag att magen tar emot lite mer nu och det kan trycka både uppåt och neråt, men inget som smärtar.

Här kommer lite lovade semester bilder:


Jag i Motala hamn

Göta kanal (karlsborg)

Magen som vacker förgrund vid Vättern.


Tomas är grillmästare, hos Anna i Göteborg.



Jag känner på havet, vid Bjärred.

Nu är vi hemma

Publicerad 2009-06-28 21:55:20 i Allmänt

Nu är vi hemma igen efter  härliga dagar i det vackra Sverige. Vädret har verkligen varit med oss och vi har njutit av varje sekund, så härligt att träffa en massa vänner och samtidigt resa runt i Sverige.
Vi åkte ifrån Bjärred i skåne nu på efetrmiddagen vid 15 och var tillbaka i Sthlm ca 20:00. Resan flöt mkt bra och gick fort.
Jag trodde att det kanske skulle kännas jobbigt att sitta still i bilen så mkt nu när jag är gravid. Men det har gått jättebra, har ändå åkt 146 mil tur och retur=)

Lovar er lite bilder imorgonkväll när jag har lite mer tid. Nu är det förberedande för jobb, och uppackning som gäller.
Sen har vi ju 2 rejält kelsjuka katter som håller på att gå ner oss just nu, så det kräver oxå sin uppmärksamhet.

Hörs senare...

Nu bär det av..

Publicerad 2009-06-24 09:02:42 i Allmänt

Nu bär det av. Väskorna packade och matsäcken klar! Tomas har åkt för att hämta hyrbilen. Hoppas vi hörs någonstans längst vägen..

Sol sol sol samt v 31=)

Publicerad 2009-06-23 21:33:01 i Allmänt

Idag har vi haft ännu en underbar dag i solen. Vi köpte med oss frukost från Espresso House och åkte till smedsuddsbadet. Det var mkt mer folk idag, nu förstår väl folk att sommarvärmen är här. Mysigt!!
Vi har legat och solat och läst och bara njutit.

Sen åkte vi hem och duschade för att sedan ta en lite promenad till Sös och föräldrautbildningen.
Ja jag vet inte riktigt vad jag ska säga om den.Det var ju bra och hon som höll föreläsningen var också bra, hon var barnpsykolog. Men jag vet inte om jag blev så mkt klokare av det, snarare mer förvirrad. Men det kanske var meningen.
Mkt prat om individuell barnuppfostran, och att man inte kan förbereda sig. Sen var det lite prat om olika mamma och pappatyper. Ett citat tyckte jag var bra "perfekta föräldrar är dåliga för barnet" ja och det är ju så sant så sant, och vad är egentilgen perfekt ?
Hon tog död på lite myter och så kring uppfostran, som med allt annat kommer det ju forskningsrapporter och rön hela tiden om att det och det är inte bra för dit barn.

Nu har jag precis mumsat i mig lite jordgubbar och mjölk här framför tvn. Mums! Imorgon bär det av på vår lilla semester roadtrip genom Sverige, kan hända att det blir lite dåligt med uppdatering det komande dagarna. Men jag lovar er lite bilder på semesterturen senare.

Nu också en liten bild: V 31



De sexiga pyjamasbyxorna bjuder jag på;)
Så här står det nu:

Kanske börjar du bli något glömsk. Ju närmare förlossningen du kommer, desto mer vänder du din uppmärksamhet mot ditt ofödda barn. Naveln sträcks ut mer och mer, eventuellt börjar den puta ut. Efter förlossningen återfår den sitt normala utseende. Det kan vara bra att veta: Hur andfådd du än känner dig får barnet tillräckligt med syre.

Barnet är ca 28 cm långt från huvud till stjärt och vikten ungefär 1,8 kg. Generellt har barnets kropp vuxit klart, men det behöver fortfarande gå upp i vikt. Hjärnan lägger in en högre växel nu i slutet, för att hinna växa färdigt. Lungorna är det organ som blir färdigt sist. Barnets ögonfärg bestäms ungefär vid den här tiden, men det kommer inte att visa sig förrän sex till nio månader efter födseln. För att pigmenten i ögonen skall färdigbildas behövs det nämligen ljus. Vithyade barn föds i regel med mörkblå ögon och det kan dröja månader innan den verkliga färgen visar sig. De flesta mörkhyade barn föds med bruna eller mörkgrå ögon, som sedan blir mörkare bruna eller svarta under första året. Men just nu förbereds ögonen för livet efter födseln. Ögonlocken är ofta öppna när barnet är aktivt och pupillerna i ögonen vidgas och krymper när det rödaktiga ljuset skiftas och filtreras genom livmoderväggen. Barnet stänger ögonlocken när det är passivt och sover.

Har du och din partner bestämt er för att förbereda er noga inför förlossningen så är profylaxkurs en bra förberedelse. Genom att förbereda er fysiskt och mentalt inför er förlossning ökar er känsla av trygghet och kontroll och ni bäddar för en fin förlossning. Har ni inte bokat er ännu är det inte för sent.

Nu ska vi packa. Roadtrippen ser ut  som följer Stockholm-Motala-Karlsborg-Göteborg-Malmö(Bjärred)- Stockholm.
Familj och vänner som skall hälsas på.
Kramar!!

Semester och sol

Publicerad 2009-06-22 19:37:58 i Allmänt

Vad härligt att få känna att den andra semesterveckan inleds med sol, och så verkar det ju också bli resten av veckan om man ska tro vädergudarna=)
Idag har jag och Tomas legat vid Smedsuddsbadet och bara njutit och lapat lite sol. Mkt barnfamiljer på plats. Man ser ju och registrerar saker annorlunda nu när man är gravid. Jag tänker ofta  och spanar vilken barnvagn folk har, vad de har för leksaker, gissar ålder på olika barn och bara myser av tanken att jag förhoppningsvis kan få bada med en liten knodd nästa sommar=)
Idag blev det inge bad för någon av oss iaf, vattnet var för kallt.
När vi kom hem monterade Tomas dit vårt nya handfat som kom tidigare idag, äntligen, vi slipper borsta tänderna i köket.
Jag har varit iväg på min måndagsmuskel, tyvärr har instruktören som brukar hålla i den klassen semester from nästa vecka, så jag hoppas det blir bra stand ins. Jag gillar den klassen och ska försöka hålla fast vid den några veckor till, så länge det känns bra.

Imorgonkväll ska vi på föräldrautbildning på Sös mellan 17-20. Återkommer med rapport när vi är fullfjädrade föräldrar;)

Hej då..

Publicerad 2009-06-21 20:41:27 i Allmänt

Nu har jag magen, mormodern och Tomas lämnat Bollnäs för denna gång. Tiden går fort när dagarna är fulla med människor och aktiviteter. Idag efter en sen lunch och en promenad i solen satte vi oss i den lilla hyrbilen och åkte mot Sthlm.
Nu väntar  förhoppningsvis härliga semesterdagar i solen! Det ser ut så iaf.:)
Känner mig lite småseg efter bilresan, hoppas på ett längre inlägg imorgon.

Sov gott....

Växbo kvarn..

Publicerad 2009-06-20 18:44:04 i Allmänt

Dagarna flyter fort här bland släkt och vänner. Igår var det som sagt heldag här  hos oss, först buffé sen lite grillning på kvälllen. Idag har vi varit till Växbo kvarn hela familjen. Vi lunchade och gick och tittade runt på hemgjort smide, lindukar och annat. Pappa träffade några bekanta som hade med sig en nykläckt liten bebbe, guud vad söt jag längtar ihjäl mig nu känns det som, vill helst av allt bara vara ledig hela tiden nu och inte jobba någe mer. Men tiden går förhoppningsvis ganska fort det brukar det ju göra.

Vi har ett sånt himla gulligt litet lamm här hemma på landet, det är ett flasklamm som blivit bortstött av sin mamma och matad med nappflaska, den är så himla gullig, som en liten hund. Tomas vill ta med den hem till lägenheten
Imorgon skriver jag nog när jag kommer tillbaka till Sthlm, får se vilken tid det blir.

Glad midsommar!

Publicerad 2009-06-19 11:04:48 i Allmänt

Ledsen för dålig uppdatering. Lite med tid nu när mman kommer hem och ska stöka runt och fixa dona och bort på middagar.
Idag vankas det iaf midsommarbuffé här hos oss, vi blilr ungefär 16personer.

Skriver mer senare...
Hoppas ni alla får en härlig dag.

Bloggstrul

Publicerad 2009-06-17 21:34:00 i Allmänt

Har varit problem att skapa och lägga upp inlägg under eftermiddagen, jag skrev ett lååångt inlägg förrut som bara försvann, fan vad irriterande.

Nu är jag iaf i Bollnäs och ska vara här över midsommar. Tomas och hans mormor kommer på fredag.
Jag hoppas på sköna dagar och inte bara press och stress att hinna träffa alla man vill samtidigt som man bara vill ta det lungt. Blir lätt så när man bara har några dagar på sig.

Igår kväll kollade jag och Tomas på tre avsnitt av barnmorskorna som gick på Svt förrut. Jag kollade aldrig på det när det gick, men nu kändes det väldigt intressant och lärorikt. Känns konstigt att jag snart ska ligga där. Såklart drömde jag jättekonstigt sen på natten, att det skulle sätta igång mig fastän jag bara är i vecka 30.

Nu ska jag njuta av livet på landet ett tag...

v 30

Publicerad 2009-06-17 21:25:06 i Allmänt

Nu börjar det bli viktigt att tänka på hållningen. Barnets tyngd kan kännas som den försvårar balansen och frestar på ryggen. Många kvinnor känner sig andfådda oftare, eftersom det helt enkelt är jobbigare att förflytta sig. Dina lungor måste ta upp ca 20 % mer syre och stöta ut mer koldioxid med varje andetag, eftersom du också andas för ditt barn. Känner du oro inför förlossningen bör du ta upp det på MVC.

Kanske känner du att du vill spendera mer tid hemma nu i slutet av graviditeten. Mer information om föräldrapenning och ledighet hittar du på våra sidor om föräldraförsäkring.

Ditt barn väger ca 1,6 kg och är ungefär 27 cm långt från huvud till stjärt. Den tidiga kroppsbehåringen - lanugohår - börjar försvinna. Ibland kan fjuniga strån finnas kvar vid födseln, men de faller av under de första veckorna. Håret på huvudet blir tjockare och barnet öppnar och sluter sina ögonlock. Benmärgen har till uppgift att producera röda blodkroppar och tar nu över detta från levern. Skelettet hårdnar och lungorna, hjärna och muskler mognar ytterligare. En del barn börjar redan nu att lägga sig med huvudet i bäckeningången. Det är den vanligaste och enklaste födelsepositionen. Hårda sparkar upp mot bröstkorgen och ett ökat tryck mot bäckenbotten, där barnets huvud pressar på, kan bli kännbart. Barnet är mycket medvetet om förvärkarna även om du inte märker dem.



Mvc och gravidyoga

Publicerad 2009-06-16 20:24:09 i Allmänt

Idag hade vi tid hos barnmorskan vid 10:30. Blodtryck och järnvärde såg bra ut, men hon ville ändå att jag skulle börja med järntabletterna varje dag nu, har ätit varannan fram tills nu.  Sen fick vi lyssna på lillens hjärta. Denna gång hittade hon rätt direkt, de andra gångerna vi varit där har det tagit ett tag att hitta rätt, men nu hittade hon det lilla hjärtat,134 slag i minuten. Efter det mätte hon min mage och såg hur jag låg i kurvan, jag var tvungen att fråga, det är ju intressant att veta hur man ligger. Jag väger mig aldrig hos barnmorskan och hon har inte frågat heller förutom när jag skrev in mig, men min magkurva var tydligen precis som den skulle. När hon klämde för att känna hur han låg sa hon att han ligger liksom med huvudet på vänstersida och benen ner mot underlivet. Får väl ser när och om han vänder på dig.
Nu har vi bokat de resterande tiderna för denna graviditet. känns lite konstigt att det är så kort kvar. Vi har tider varannan vecka nu och sista tiden 27aug, 1 dag innan BF.

Efter det så satt vi på medborgarplatsen ett tag och njöt av en kaffe i solen. sen mötte jag upp Julia för en lunch på Hermans. Jättemysigt vegetariskt lunch/fikaställe.

Ikväll var det sista gången på gravidyogan. Tänkte införskaffa en dvd med gravidyoga nu som jag kan göra hemma, när det blir för jobbigt att ta sig iväg att träna.

Kramar....

Slö dag..

Publicerad 2009-06-15 19:56:19 i Allmänt

Idag har varit en riktig slappdag, så skönt att egentligen inte göra någonting. Helgen var intensiv med fullt hus i vår lilla lya. Igår när alla åkt hem åkte vi över till Sara Star med familj, för en mysig pizzabak kväll. Det blev mkt gott, och jag var mätt som en plätt hela kvällen. När vi åkte hem kändes det inte som juni och semestermånad direkt, mer som en regning oktoberkväll. Usch och blä.
Var så skönt att inte ställa klockan och känna att man måste upp en viss tid, vi hade inga planer alls för dagen.
Vi har tittat på tv, sovit middag och tvättat. Jag tog mig iväg och tränade en sväng, det var väldigt skönt, tyvärr kom jag försent så jag missade klassen. Men jag tränade själv då ist.

Imorgon ska vi till Mama mia och träffa barnmorskan.
Hörs då...Kramar

Ikea och Wallmans..

Publicerad 2009-06-14 13:21:12 i Allmänt

Igår var det skitväder, så vi bestämde oss för att åka till Ikea med mamma och pappa när vi hade bil.
Vi shoppade faktiskt ett skötbord, hopfällbart, eftersom vi inte bor så stort så är det bra att kunnna vika undan det. Sen blev det en matta, lite doftljus, nya glas och lite handdukar. Var så roligt att gå där på barnhörnan och titta runt på alla nödvändiga och mindre nödvändiga saker man kan handla. Som de flesta andra så åt vi lunch där också.

När vi kom hem kom min bror och en kompis till honom så vi åkte i gemensam trupp till Wallmans.
Underhållning och mat på en och samma gång, och artisterna är väldigt duktiga. Man blir så sugen på att showa igen när man ser sådant. Det var deras sista föreställning för säsongen så det var lite extra spex och lite tårar mot slutet.
Maten var god men för att citera min bror " synd att det är portioner för 12åriga tjejer" och det är ju så ibland tyvärr på finare restauranger att det blir ganska lite mat, inte direkt något för högenergiförbrukare.

Nu har vi ätit frukost och sitter och glor lite på tv.


Jag och Tomas på Wallmans och min bror Anders och hans kompis Sofia.

Fredag...Semester...=)

Publicerad 2009-06-12 12:28:30 i Allmänt

Jippi bara några timmar kvar, sen är det 2 veckors efterlängtad semester.
Semestern börjar med ett besök av mina föräldrar som kommer över helgen, har inte träffat dem sen i påskas så det ska bli mysigt. Magen har ju växt en del sen sist vi sågs:) Ikväll blir det bara hemma middag och mys och firande av Tomas.

Efter jobbet ska jag gå på spinning 30min, ser lite roligt ut numer när jag går på spinning, magen är ju liksom ivägen så jag måste ha styret så högt upp ser lite lustigt ut men så får det bli.
Ska försöka lägga upp lite fler bilder under helgen, och ha med mig kameran under semestern så jag kan föreviga och dela med mig.

Trevlig helg så länge...

Mysig lill lördag.

Publicerad 2009-06-11 19:41:47 i Allmänt

Igår hade vi en jättemysigkväll tillsammans i styrelsen. Vi var på ett ställe som heter "Himlen därtill" och ligger längst upp i "Skrapan" vid skanstull, Utsikten var enorm man fick en väldigt vacker och fin vy över hela sthlm. Maten var redan förbeställd och jag blev lite nervös när förrätten kom in. Det var ankleverpaté, det är ju det här med vad man ska äta och inte under graviditeten, men jag rådgjorde lite med de andra och åt sedan, vad fasen gott som sjutton är det och det lär vara ända gången under graviditetn som jag äter det. Till varmrätt var det gös, inte heller en fisk som man ska äta i massor under graviditeten enl rekomendationer. Men det var också fantastiskt gott.
jag hoppas verkligen inte att jag har gjort något dumt nu. Kollade upp idag vad det stod och gös får man äta 2-3ggr/år, men det är med lever verkar inte vara någon hit, innehåller höga halter av retionol som kan vara skadligt för barnet.

Jag vet att allt detta om vad man ska äta och sjukdomarna listeria och toxoplasmos är ytterst ovanligt, men ändå så kan man inte låta bli att tänka på de snesteg man gjort. Drack alkohol innan jag visste att jag var gravid ( vet att många gör det) Råkande äta ölkorv i v 9 (kallrökt ajajaj) Fetaost macka på café utan att fråga om den är pastoriseras.
Ni där ute som varit eller är gravida, vad och hur ställer ni er till detta med kostråden??? Vore kul att veta.

Nu har jag iaf varit och tränat avnjutit lite thaisoppa och ska njuta av en härlig torsdagkväll. Min darling fyller år idag, tyvärr jobbar han men imorse när han kom hem fick han lite paket och frukost=) Han fick whiskeyprovning för 2pers (tänkte han kanske kan ta med någon kompis och fira att han blivit pappa sen) också fick han ett linne, hoppas att solen vill visa sig igen snart så att han får använda det.

Kramar

v 29

Publicerad 2009-06-10 09:39:59 i Allmänt



 

Från denna graviditetsvecka erbjuder MVC ofta kontroller varannan vecka. Förmodligen känns det nu som om alla organ trängs undan av magen och barnet. När du börjar närma dig slutet av din graviditet känns benen ofta tunga och trötta. Räkna med att du behöver extra mycket vila. Trycket på venerna som leder blodet från benen tillbaka till hjärtat kan ibland bli för hårt, och det kan leda till åderbråck. Många kvinnor börjar nu fundera på den förestående förlossningen. Skriv gärna ned dina tankar om att vänta och föda barn. Det är ett bra sätt att bearbeta det du har framför dig.

Barnets vikt är ca 1,4 kg och längden runt 26 cm från huvud till stjärt. Det fortsätter att lägga på hullet, samtidigt som hjärnan och de inre organen växer till sig. Nu finns det inte plats för akrobatik konster i livmodern längre, men barnet kan fortfarande sträcka ut sig och sparka. Barnets huvud står i proportion till den övriga kroppen. Hjärnan växer mycket snabbt och gör så att de mjuka skallbenen pressas utåt. Vindlingarna som är karakteristiska för hjärnans utseende, blir allt fler eftersom den blir snabbare och kraftfullare samt förbindelserna mellan nervcellerna ökar. Hjärnan kontrollerar nu andning och kroppstemperatur. I ögonhålorna rör sig ögonen och barnet börjar bli känsligt för ljus, ljud, smaker och lukter. Det kan också skilja på naturligt och artificiellt ljus genom livmoderväggen.

Man skulle vilja veta vad det är man känner ibland när han rumsterar runt därinne. Ibland känner man något hårt på en viss del av magen. Arm? Ben? Det är mysigt iaf, nu är det verkligen en lite människa därinne=)

Påtal om något helt annat en barn, så tycker jag väldigt synd om alla studenter denna vecka. Vilket pissväder.
Ikväll ska jag ut och äta middag med föreningensstyrelse, först möte sedan middag. Hoppas det blir något mumsigt.

Yogi..

Publicerad 2009-06-09 19:41:17 i Allmänt

Åhh vad skönt det var att få gå på gravidyogan igen. var ju 2 veckor sedan sist, instruktören var sjuk en gång och förra tisdagen var ju vi på förlossningsförberedande. Är så skönt att få gå igenom kroppen på ett sådant skönsamt och mjukt sätt. För er där ute som inte som inte varit på gravidyoga, kan jag verkligen rekomendera detta när ni blir med barn.Jättebra på alla sätt både fysisk och mental träning.

Kollar på Sjukhuset på tv3 just nu, en liten bebbe som är född vecka 24+3 shit vad liten. Jag känner mig helt rörd, det finns så mkt känslor i kroppen just nu. Man funderar så mkt, hur kommer det bli? Jag längtar väldigt mkt till förlossningen samtidigt som jag vill och försöker njuta av graviditeten eftersom jag är väldigt pigg och mår mkt bra.

Hörs imorgon.=)

Nedräkning..

Publicerad 2009-06-08 11:08:55 i Allmänt

Jippi jippi..Inne på sista veckan nu och sen 2 veckors semester. Wohooo. 

Igår tror jag att jag lyckades med det omöjliga. Vi var i städtagen och hade dammsugit och torkat det mesta, jag hade hunnit varit iväg och tränat, duschat och det kändes som om det skulle bli en bra söndag.
Det sista jag gjorde var att torka lite i badrumsskåpet, när jag tar en parfym och ska torka av den tappar jag den i handfatet och PANG. Så gick handfatet i 1000 bitar och låg över hela badrummet. Jag måste ha tappat parfymen exakt på fel sätt eller kanske rätt sätt för att spräcka ett helt handfat. Och jag skämtar inte det var verkligen 1000 bitar.
Så jäkla onödigt, de pengarna kan man ju göra något roligare för.=( Ja ja
Söndagen blev efter uppsopning tillslut ganska bra ändå=)
Vi gick och röstade, träffade 2 kompisar vid Hornstull för att fika. Gick vi hem och gjorde pizza och inväntade min kusin och hennes sambo som var på besök i staden. De skulle åka nattåget tillbaka till Malmö senare på kvällen.

Idag ska jag gå på min kära traditionella muskelklasspå regeringsgatan sen hem till dusch och vila.
Tror att lillfisen imagen mår bra, det ska nog bli skönt även för honom med lite semester snart=) Han gör sig påmind varje dag, och numer sover jag nästan bara på sidan med en kudde mellan knäna.

Må gott alla! Kram

Trött men nöjd

Publicerad 2009-06-06 19:15:33 i Allmänt

Nu är jag hemma efter en hel dag tillsammans med världens bästa kör!! Vi har repat och haft konsert hela dagen. Nu känner jag mig helt slut...inte mkt energi kvar i den här kroppen. De andra skulle ut och äta, men jag kände att jag bara ville åka hem och mysa i soffan och hinna stressa ner lite.Bäbben har diggat itakt med oss när vi har sjungit oss igenom dagen.  Nu ska vi kolla lite på fotboll Sverige-Danmark.

Igår kväll när jag kom hem kollade jag och Tomas på världens sämsta film. "Vi hade iallafall tur med vädret igen" Herregud vilken skitfilm, och jag brukar tycka om det flesta svenska filmer, men det här manuset kunde man nästa gjort bättre själv.

Hoppas ni har en trevlig nationaldag. Heja Sverige!!

Då var det fredag igen..

Publicerad 2009-06-05 15:30:14 i Allmänt

Jaha då var det fredag igen, och nedräkningen har börjat 1 vecka kvar tills det blir lite semester. Jag och Tomas har en ledig helg tillsammans, eller ja jag har väl som vanligt lite aktiviteter för mig.Imorgon har vi Allsåmgskonsert med kören på Nybrokajen 11. Tomas och hans mormor är dit tvingade=) Hoppas de kan tycka det är lite mysigt iaf. Vi ska träffas redan 0945 och konserten börjar 1500 så hela dagen går åt till detta.

Ikväll ska jag ut och käka med några arbetskamrater, vet inte vart det bär av det återstår att se. De andra har bokat och jag bara följer med=)

Ska iaf bli väldigt skönt med helg, har varit väldigt mkt på jobbet och jag vill absolut inte känna mig stressad när jag är gravid det är jätteviktigt för mig. Så nu blir det en helg i harmoninstecken!

Trevlig helg!

4 1/2

Publicerad 2009-06-04 20:48:09 i Allmänt

Idag har vi haft vårt första gig med den lilla kvartetten. Namnet på oss blev 4 1/2, det är jag som får stå för 1 1/2.
Tomas var supersnäll och trotsade vädret och hämtade mig på moppen efter jobbet för att vi skulle hinna träna tillsammans på deras jobb innan gigget=)

Det gick jättebra, och var superkul. De andra var nog nervösare än jag, det var ju deras arbetsplats, jag kände ingen.
Känns inte som det är juni ute nu direkt, snarare november 5 grader och regn, VAD ÄR DETTA???

Var skönt att vara hemma i tid iaf, nu hinner jag slappna av i soffan och ta det lungt.

Vi hörs i morgon. Kram

v 28

Publicerad 2009-06-03 13:10:22 i Allmänt

I lördag gick jag ju in ivecka 28. Har blivit en liten ritual nu att tillsammans med Nyhetsmorgon läsa vad som händer mig och bäisen varje vecka.

Igår var vi ju på förlossningsförberedande, det var intressant, både nytt och repetition från profylaxkursen. Pratade smärta, bedövning, vad som händer i kroppen, livmoderns funktion osv. 

Så här står det om oss denna vecka.
Nu går du in i graviditetens sista tredjedel. Det är en spännande men också påfrestande tid, såväl psykiskt som fysiskt. En del kvinnor mår utmärkt under denna period, medan andra kan känna sig helt utmattade. Under dessa veckor kan du räkna med en viktuppgång på ca 4,5-5,5 kg, där barnet utgör ca 3-3,5 kg. Livmodern har under den senaste månaden växt ca 4cm och du kan känna ett tryck upp mot bröstkorgen. Detta kan ge en lätt obehagskänsla när de nedersta revbenen spänns ut.

Är du Rh-negativ görs en andra undersökning för att kontrollera om modern utvecklat antikroppar. Omkring dessa veckor görs ofta ett glukosbelastningstest, vilket innebär att man kontrolleras för att se ökad risk för graviditetsdiabetes. Även en kontroll av eventuell blodbrist görs.

Ditt barn är nu ca 25 cm långt från huvud till stjärt och vikten ca 1,2 kg. Det utvecklas och växer mycket snabbt nu. Lungorna är så pass färdigutvecklade att det klarar av att andas luft, men om barnet skulle födas så skulle hon eller han ändå behöva hjälp med andningen. Hos flickor är blygdläppar fortfarande små och täcker inte klitoris men under de sista veckorna växer de samman alltmer. Hos pojkar sjunker testiklarna ned i pungen. Fortsätt att prata med ditt barn för vid det här laget har det vant sig vid din röst. Den här sista tredjedelen av graviditeten kommer barnet framför allt att gå upp i vikt och enligt lag är barnet livsdugligt, vilket gör att det måste registreras om det föds.

50 saker

Publicerad 2009-06-02 15:13:14 i Allmänt

Hittade ett litet roligt inlägg som man ju kan glädja sig under graviditeten. Jag är ju redan väldigt glad och håller med om de flesta av dessa.

1 De där första veckorna, när bara du och den blivande pappan vet hemligheten.

2 Att ha nio månader att planera, fantisera och drömma.

3 Välja mammakläder - det har aldrig tidigare funnits så mycket praktiska, snygga och sexiga alternativ.

4 Du har den perfekta orsaken att skämma bort dig själv - timmar i doftande bad, sköna massager, eller goda krämer att smörja in din växande mage med.

5 Vi har en fantastisk föräldraförsäkring i Sverige, jämfört med andra länder.

6 Du kan gå med i en föräldragrupp och träffa nya vänner

7 För en gångs skull är det meningen att du ska lägga på dig vikt - Moder Natur ger dig klartecken.

8 Om detta är din första bebis, kan du fortsätta njuta av att sova länge på helgerna ännu ett tag.

9 Jättesnygga bröst och med dem en perfekt ursäkt att...

10...köpa nya, snygga BH:ar.

11 Från och med nu kommer det alltid att finnas en viktigare person än du själv i ditt liv.

12 Äntligen kommer du att få något mer än krukväxter och husdjur att pyssla om!

13 Massor av uppmärksamhet från släkt, vänner och din partner.

14 Du kommer kanske att upptäcka, att du fått mer gemensamt med släkt och vänner som redan har barn - grattis, du har fått gratis medlemsskap i föräldraklubben!

15 Att berätta nyheterna för din mamma, pappa, bror, syster, vänner...och se deras reaktioner.

16 Nya färdigheter! Vare sig det handlar om att sticka bebiskläder eller montera ihop en barnsäng, så kommer du att upptäcka att du kan mycket mer än vad du trodde innan.

17 En ny förståelse för din mamma.

18 Ordna barnkammare - jättekul!

19 'Är det där vad jag tror det är - eller har jag bara gaser i magen?': Bebisens första rörelser.

20 Inga som helst samvetskval inför att skicka ut din partner för att köpa curry och chokladglass klockan tio på kvällen.

21 Dina föräldrar letar fram gamla bebissaker; en gammal barnsäng, eller en vagga, som de behållit i alla år - 'utifall att'.

22 Gå på promenader tillsammans med din partner - bra för er, dig och bebisen.

23 Alla konstiga och livliga drömmar som du kan beskriva för dina vänner och skratta åt!

24 Att känna små hälar i underkanten av revbenen och veta, att de hör till någon du snart kommer att få träffa.

25 Att välja bebiskläder, eller kanske bara titta i kataloger och affärer.

26 Skriva en graviditetsdagbok som ditt barn kan läsa i framtiden.

27 Att (med lite hjälp) ta foton av dig själv, leende ovanför din stora mage - roligt att spara och titta på längre fram.

28 Upptäckten av hur många människor det finns i världen som valt att ägna sitt yrkesverksamma liv åt att ge blivande och nyblivna föräldrar stöd - barnmorskor, amningsrådgivare, förlossningsläkare, sjuksköterskor...

29 Att ligga i sängen tillsammans och veta, att ni skapat ett helt nytt liv!

30 Njuta av sådant som kommer att bli svårare att organisera i framtiden - utekvällar, helgresor och romantiska restaurangbesök.

31 Vetskapen om att ditt liv, från och med nu, i stort sett aldrig mer kommer att bli enformigt.

32 Möten med nya människor som har egna berättelser om att vänta och få barn.

33 Kvällar med spekulationer kring namn - ska bebisen heta Oskar, Maximilian, Sara eller Freja? (Gå till vår Baby Namer om du får idétorka!)

34 Funderingar på hur bebisen kommer att se ut.

35 Högtflygande drömmar om "min son/dotter popstjärnan/skådespelaren/författaren.."


36 Att titta på din växande mage och föreställa dig att det ligger en liten människa därinne!

37 Att uttyda en mänsklig form på ultraljudsbilden för första gången, ta med dig bilden hem och ha den i fickan eller väskan att titta i smyg på då och då...

38 Den blivande pappans ansiktsuttryck när han ser graviditetstestet visa positivt, begrundar din växande mage, eller känner bebisen röra på sig.

39 Att köpa kramdjur till din bebis - inte någon annans!

40 Att ringa din partner och berätta att startskottet har gått - värkarna har börjat.

41 Att pröva alla övningar som du lärde dig i föräldragruppen och upptäcka, att de faktiskt fungerar.

42 Att ta emot allt stöd du får under förlossningen från din partner/barnmorska/medföljare och veta att du kan lita på dem helt.

43 Att upptäcka precis hur många (och hur grova) svordomar du kan under förlossningsarbetet.

44 Att fatta personliga beslut om smärtlindring och upptäcka att de var helt rätt för just det förlossningsstadiet.

45 Den där otroliga känslan av befrielse och lättnad när jobbet äntligen är gjort.

46 Att titta in i din nyfödda bebis ögon och bli handlöst förälskad.

47 Att se din partner gråta, krama om barnmorskan och vara alldeles utom sig av glädje och lättnad.

48 Att öppna en flaska champagne för att fira, oavsett vilken veckodag och tid på dygnet det är.

49 Berätta nyheterna för släkt och vänner och höra värmen i deras röster när de får veta.

50 Att vakna bredvid den nya bebisen för första gången och tänka "Oj! Det är på riktigt - jag har blivit mamma!"

Ja vissa saker känns fortf långt borta som nr 50, men jag kan bara tänka mig hur fantastiskt det måste vara.
nu ska vi strax till SÖS för förlossningsutbilding

Hörs senare!!

Måndag..

Publicerad 2009-06-01 20:05:19 i Allmänt

Hetsig måndag. Har haft sååå mkt att göra idag, inte tid för något annat, knappt för att gå på toa.
Extra skönt sådana dagar att få gå iväg att träna efter jobbet. Var som vanligt på Muskel på regeringsgatan. Är lite frustrerade att träna nu, ländryggen får ta så mkt belastning även om fokus ligger på andra kroppsdelar, så det är svårt att trötta ut de muskler som man VERKLIGEN behöver och vill komma åt. Men jag tröstar mig med att det är en begränsad tid.

Nu har vi precis ätit hemlagat potatismos och korv=) Gött!
Imorgon ska vi på förlossningsförberedande kurs på Södersjukhuset mellan 17-21. Spännande.
Rapport kommer..

Kramar

Om

Min profilbild

Katarina

Småbarnsmamma. Utbildad hälsoutvecklare som brinner för välmående och hälsa. Skriver om mitt liv och att hitta balansen i vårt ganska stressiga liv. Men med glädje och entusiasm kommer man längre!!

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela