Hälsokatten

Följ med och inspireras av hälsa, träning, mammaliv och annat smått och gott i livet!!

Cirkusunge..

Publicerad 2009-07-31 13:50:34 i Allmänt

Imorse hade vi ju tid på MVC igen, ifall vi skulle behöva beställa tid för vändningsförsök.  Barnmorskan både kände och kollade med ultraljud, och han har minsann snurrat tillbaka igen och ligger i säte. Alltså huvudet upp och stjärten ner, så nu har vi fått tid för vändningsförsök under nästa vecka. På torsdagen ska vi till Specialistmödravården för samtal och ultraljud och på fredagen utförs själva  vändningsförsöket.
Jag har ju haft några veckor på mig att tänka kring det här nu och bearbeta, men det jobbiga är fortfarande att man inte riktigt vet vad man ska ställa in sig på.
Barnmorskan rekomenderade mig att ta ledigt under fredagen och sa att det kan vara rätt omtumlade på många sätt, och det kan jag tänka mig. Så jag har faktiskt tagit semester den dagen. Nu ska jag försöka slappna av i det här och tänka positivt, det viktigaste är som sagt att han därinne mår bra.

Ikväll blir det lite grillning igen med kompisar. Härligt att det är helg!!!
Trevlig helg därute...KRAM

Trött i knopp och kropp..

Publicerad 2009-07-30 12:11:55 i Allmänt

Min kropp börjar ibland, stundtals att kännas lite mörbultad. Värst för mig är höftböjarna, ant är ligamenten där överansträngda eller nåt. På nätterna när jag ska upp på toa känner jag mig som en koloss, och att ta av och på sig byxor i stående ställning gör lite ont.
Jag kan sakna att få träna ordentligt. För mig är det verkligen terapi att få köra slut på kroppen när man har mkt tankar i huvudet och el känner sig stessad. Och mkt tankar och funderingar kan man ju LUNGT säga att man har nu in för allt som komma skall. Så känns lite som jag kommer klättra på väggarna hemma de sista veckorna. Hoppas jag blir astrött och vill sova hela tiden. Tanken är ju att jag bara ska vara, sova, läsa, vila, gå sköna promenader, laga mat, fika.
Tomas tror att jag kommer att nöta hål i golvet hemma och göra stig när jag går där hemma och funderar=)

Ikväll blir det lite grillning med vänner, gäller att passa på, snart är det tjocka filtar och tända ljus som gäller.

v 36

Publicerad 2009-07-29 12:21:41 i Allmänt

Från och med nu går de flesta på kontroller en gång i veckan eller varannan vecka. Är detta din första graviditet har barnet förmodligen fixeras sig i bäckenöppningen nu. Magen sjunker ner och det blir lättare att andas men du kanske behöver kissa oftare.

Nattsömnen blir ofta avbruten då du behöver ändra läge med kroppen. I boken Mammapraktikan kan man bland annat läsa om praktiska sovställningar för höggravida. Passa annars på att fråga din barnmorska vid nästa besök. Det kan hända att du även drömmer mycket och att drömmarna är ovanligt livliga. Många är de tankar som du bearbetar inför förlossningen och den nya familjen.

Barnet är i princip helt fullgånget och väger ca 2,8 kg. Längden är ungefär 34 cm från huvud till stjärt. De sista veckorna ska barnet äta upp sig för att klara livet utanför livmodern. Vid det här laget har du märkt att barnets rörelser har förändrats, vilket beror på att det är trångt i livmodern. Du känner antagligen bara benen och fötterna som sparkar, huvudet som studsar mot bäckenbotten och armarna med svagare rörelser. Dock brukar rörelserna upplevas som kraftfullare och tydligare. Ofta kan man se konturerna av en armbåge eller häl som putar ut mot huden. Även om rörelserna ändrar karaktär bör ingen dag förflyta utan några livstecken från barnet. Kontakta din MVC inom 72timmar om rörelserna minskar i antal. De sista veckorna kan vara tröttsamma. Ditt barn kommer att vara tre gånger så tungt vid födseln jämfört med vad det var i v.28.

Då födseln närmar sig snabbt, kan det vara bra att kontrollera vad som kan vara bra att inhandla innan födseln.


Börjar uppleva mig själv lite som en sån där vankande anka nu, speciellt när man suttit still för att sen resa på sig.
Igår kväll blev det helt plötsligt väldigt fint väder så jag var ut på en promenad som under "normala" omstämndigheter tar mig ca 50 min. Igår tog det 90 min. Det känns på något sätt ganska skönt att bara vank, strosa fram, går liksom inte att halvstress springa som man ofta gör ivanliga fall helt utan anledning.

Vi hörs...:)

1 månad

Publicerad 2009-07-28 13:24:16 i Allmänt

28 juli idag. Exakt en månad till BF. 31 dagar. Inte för att jag tror att ungen kommer titta ut exakt den 28 aug, men det är ändå ett datum på vägen liksom..
Statistik visar ju att det är vanligare att förstföderskor går över tiden. Hur det än blir som kommer jag ju hela tiden  en dag närmare att få träffa den  lilla skrutten.

Jag börjar sova lite sämre på nätterna nu, vaknar av jag är jättevarm, ligger obekvämt eller har drömt något konstigt.
Inatt drömde jag att bebisen var på väg ut genom benen. Att huden liksom var som ett par stora byxor och barnets händer och armar trillade ner upp från låren och  att jag försökte putta tillbaka den.

Ja är så trött idag, hoppas att dagen förflyter snabbt så att jag får åka hem och vila..

Nedräkning

Publicerad 2009-07-27 19:54:12 i Allmänt

Då var man tillbaka i Sthlm igen och har jobbat första dagen på den näst sista arbetsveckan. Känns lite skumt! Ifredags när jag klev på bussen ringde de och sa att vår vagn har kommit. Vi ska åka oxh hämta den på lördag. Kommer nog kännas skumt att åka hem kommunalt med en tom barnvagn
Helgen har varit trevlig med mkt släkt, släkt och åter släkt.  Mina fötter har verkligen varit elefantfötter under helgen, mina anklar sväller upp och liksom väller över skorna.

Idag på muskelpasset kände jag att det kanske var det sista passet på ett tag. Börjar bli tungt med benövningar, framöver blir det nog mest promenader och hemmaträning!

Nu har jag gjort en pastagratäng som står och väntar i ugnen. Vi är superhungriga så nu an det inte vänta längre..
Hörs imorgon...

Bollnäs..

Publicerad 2009-07-25 12:40:21 i Allmänt

Så var man i Bollnäs en snabbis igen. Känns lite konstigt att tänka att nästa gång jag kommer hit är liksom det som nu är i magen utanför. På bussen igår satt jag och läste " Från A till Bebis".. Det känns på något sätt att det närmar sig.

De första 18 veckorna innan ultraljudet var man orolig över vad man åt, saker jag råkat få imig som inte var bra, om bäbisen var välskapt, om det ens fanns något där inne som såg ut som det borde med 2 armar och 2 ben.
Efter ultraljudet lovade jag mig själv att inte ora mig längre, och det gjorde jag inte heller jag har mått jättebra på alla sätt både fysiskt och psykiskt och verkligen njutit av att vara gravid.

Nu börjar den där oron stundtals göra sig påmind ( antar att det är för att det snart är dax) Man funderar över och undrar  om barnet är friskt, välskapt, tänker på förlossningen och hoppas att allt ska gå bra. Allt känns ju som himla overkligt också, för bra för att vara sant. Jag kan inte förlika mig med tanken att jag ska få sitta med en liten egen bäbis.
Ni mammor därute, hur kände ni? Och ni andra för den delen som kanske också som jag har en bulle på jäsning? Det är alltid skönt och bra att höra om andras funderingar.

Igår kväll satt jag och kollade igenom mitt födelsealbum. Man var ju ganska söt när man var liten=) En liten tjockis på 4200g var jag.

Idag blir det släkt och vänner till 100%..Hörs senare..

Torsdagsmys..

Publicerad 2009-07-23 21:07:13 i Allmänt

Imorgon åker jag upp till Bollnäs över helgen. Blir inget fredagsmys då eftersom bussen går 17:00, men nu har vi myst till det med lite tacos.
Vi har faktiskt varit och tränat tillsammans idag jag och Tomas ( det händer inte så ofta ). Vi tränade på jobbet eftersom Tomas inte har något kort på Sats.

Vi har  nu skaffat TV4 fakta, tittade på förlossningskliniken igår=) Bra kanal med bra och intressanta program.
Nu efter barnmorskan kände på magen och berättade för oss hur han låg, vill man ju liksom försöka känna själv, men jag fattar faktiskt inte riktigt. Det är svårt att känna bestämda kroppsdelar tycker jag, för mig flyter han ju omkring därinne lite överallt både kors och tvärs=)
Jag längtar så mkt efter honom, hoppas han mår bra och snart är redo att visa upp sig för mamma och pappa.



v 35

Publicerad 2009-07-22 09:25:55 i Allmänt

Bjuder på 2 bilder idag, en profil och en klassisk hjärtbild:)





Nu står det så här:

Det är inte ovanligt att modern får ont i ryggen eller bäckenet i det här stadiet. Anledningen är att ligamenten och musklerna i korsryggen har mjukats upp av graviditetshormonet relaxin. Även barnets tyngd påverkar bäckenet att vidga sig inför förlossningen. Brösten är nu tyngre och bröstvårtorna blir större.

Ditt barn är omkring 33 cm långt från huvud till stjärt och väger ca 2,6 kg. Barnets centrala nervsystem håller på att mogna, matsmältningsapparaten är nästan färdigbildad och lungorna är vanligtvis helt färdiga. Risken för andningsproblem om barnet föds nu, är mycket mindre jämfört med för några veckor sedan. Nittio procent av alla barn som förds i denna vecka överlever utan några allvarliga men. Nu börjar barnets armar och ben bli knubbiga och fina. Barnet har väldigt lite rörelseutrymme så det fyller ut nästan hela livmodern och tvillingar är ännu mer trångbodda.



Igår kväll var vi som sagt på amningsförberedande på SÖS. Alla dessa tillfällen är frivilliga och till för det som går på MVC Mama Mia. Jag tycker och tror att man alltid kan lära sig något, få svar på åtminstånde några frågor man har.

Hon som stod därframme i aulan höll i en docka hela tiden. Pratade om problem som kan uppstå när man ammar, vad som händer vid mjölkstockning, att man kan amma även om jag som mamma är sjuk. Hur länge man kan amma ( denna ständigt omdiskuterade fråga) Hon pratade lite om på vilket sätt barnet suger på bröstet. hur märker man att barnet är mätt? När ska man byta bröst? Hur funkar det med pump? Ja lite sådana frågor togs upp.

Hon pratade en del om amningen det första dygnet, hur lång tid det kan ta innan barnet tar sig till bröstet.
Även om att ens partner har en väldigt viktig roll att stötta, göra de flesta andra sysslor i hemmet som att laga mat, städa, handla, tvätta under de första veckorna när och innnan man kommit igång ordentligt med amningen.  
Vi fick ett litet info blad där allt var sammanställt och har man problem med amningen kan man få hjälp från BB och amningsavd.

Lilla skitunge

Publicerad 2009-07-21 19:39:49 i Allmänt

Imorse hade vi som sagt tid hos barnmorskan kl 08:00. av någon anledning kände jag mig extra nervös.
Jag har tänkt så mkt sen vi var där sist, mest på att det är jobbigt att inte veta vad man ska förbereda sig på.
Vår ordinare barnmorsa är på semester så vi visste att det skulle vara ett för oss nytt ansikte.
Hon var jättegullig och frågade hur jag mådde, och tyckte det var fantastiskt skönt att jag mådde så bra och att allt flöt på som det skulle. Det behövdesi nte tas något blodsocker eller järn tyckte hon, för det har legat så stabilt hela tiden.
När vi sedan skulle mäta magen, sa jag att det var det som var det primära för oss denna gång, att han låg fel förra gången och att man nu skulle känna efter igen.
När jag la mig ner sa hon - Ja titta, man kan nästa se att han ligger i säte. sen började hon känna och sa efter ett tag att - Nej nu blir jag faktiskt osäker, är det ok om jag tar in en annan barnmorska som också får känna ? Visst inga problem för oss. In kom en till sköterska och kände runt runt och sa tillslut att nej han ligger rätt, huvudet är här nere. Vill du känna ? Ja visst ville jag det, så hon tog mina händer och tryckte ner de och jag kände som en liten tennisboll. Tomas fick också känna.
Vi har en extra tid nästa vecka för att vara säkra. Men jag hade ändå en väldig lyckokänsla ikroppen. Trots att jag har en hjärtformad livmoder har den lilla skitungen kunnat vända sig=)
Ingen är ju hundra procent nu återstår det bara att vänta och se...

Måndag

Publicerad 2009-07-20 19:34:50 i Allmänt

Då var det måndag igen och en ganska vanlig sådan. Efter jobbet var jag som vanligt på muskel. Nu börjar det verkligen bli krångligt att anpassa vissa övningar. Muskel går ju ut på att aktivera hela kroppen och träna funktionell styrketräning (alltså övningar man har nytta av i vardagen) Men det är just dessa kombinationsövningarna som blir kämpiga nu. Inga problem att isolera och köra bara armar eller bara ben, men balans, rotation och styrka samtidigt är man inte jättebra på när man gått i i v 35=)
Idag fick jag första numret av tidningen Fitness, unnade mig själv en tränigstidningsprenumeration nu i alla mammatankar, kan vara skönt att inte bara ha mammatidningar kring sig.

Nu har jag precis ätit massa god mat, och ska sitta och njuta med min darling i soffan. Kanske tigga till mig lite massage, det är jag värd.

Imorgon är det barnmorskebesök 08:00 och amningsförberedande på SÖS mellan 17:00-19:30.
Hörs imorgon.
Kramar

Möhippa

Publicerad 2009-07-19 19:49:05 i Allmänt

Igår var hela dagen uppbokad och reserverad för möhippa. Det var Julia som skulle firas.
Jag och Beata möttes upp och köpte en liten fin tiara som ju är ett måste för kommande bruden.
Kl 14:00 var det bokat för 3 kamp. Först en timme sumo ( blev inget för mig) som inte tillhörde 3kampen, sedan dansmatta, jätteslangbella och laserskytte. Jag kunde iaf vara med på slangbellan och lasergrejen, även en lättare dansmatta.
Efter äventyrandet gick vi och fikade lite för att sedan gå upp till ett hotellrum vi hyrt för lite champange, jordgubbar och iordningfixande.

Blivande bruden i sumodräkten.

Söta Beata fixar på hotellrummet.



20:30 hade vi bord på Lokal ( restaurang på Kungsholmen) Där satt vi till lockan var 23:30.
jag hade förberett de andra på att jag kanske inte skulle stanna så länge, och när vi gick in till grannbaren Lemon fick jag snabbt lite panik och ville hem. Folk över alla som trängs, varmt, fyllskallar, nej inget bra ställe för en höggravid kvinna=)

Idag har Sara star och hennes lilla dotter varit här, så skönt att ha sällskap och få prata av sig lite. Just nu känns ju allt lite ovisst med tanke på förlossningen, eftersom jag inte vet hur det kommer att bli, men som sagt att prata om det och ventilera är den bästa terapin=)

Lördagmorgon

Publicerad 2009-07-18 09:25:57 i Allmänt

Bra start på dagen. Ett av dagens viktigaste mål är frukosten. På helgen kan man ofta njuta lite mer av den och sitta i lugn och ro.


Så här ser min lördagfrukost ut i dag, yoghurt med musli och färska bär, äggmackor, juice och en liten latte. Mumma!
Bra energi, fibrer och vitaminer både för mig och för bebisen.
Av alla ämnen jag läste som hälsoutvecklare tyckte jag att kosten var mest intressant, det är ju de vi tankar oss själva med varje dag och gör att vi får energi och att vår kropp fungerar.
Nu på sommaren är ett tips för att få isig mkt bra vitaminer, antioxidanter och mineraler att frossa i färska bär. Jordgubbar, hallon, blåbär mm. Bra grejer=)
Vad åt du till frukost?

TGIF

Publicerad 2009-07-17 19:35:52 i Allmänt

Nu sitter jag här i soffan med fötterna på bordet och känner att tröttheten kryper sig in. Har precis ätit grillad kycklig och färsk pasta=) Njuter av lugn och ro. Tomas jobbar hela helgen så det blir en fredagkväll i min ensamhet.
Våran lilla kattälskling mår mkt bättre nu och kan kissa igen=)

Imorgon blir en heldag med aktiviteter! åkterkommer med vad imorgon.

Trevlig fredag på er alla!

Shoppinglistan

Publicerad 2009-07-16 19:32:26 i Allmänt

Veckorna bara svischar förbi och jag har insett att vi har en del saker kvar att handla innan bäbisen kommer.
Jag har insett att jag nog måste införskaffa någon amningsbh, och amningslinne är nog praktiskt att ha. Spjälsäng är också något vi inte införskaffat ännu.
Vagnen är ju beställd, men har inte kommit än. Antar att jag kommer gå och strosa och handla lite efter att jag slutat jobba och bara ska samla krafter och fokusera på vad som komma skall. man behöver kanske inte så mkt saker innan heller, men vissa jag mött har ju handlat precis allt.
Vi bor ju granne med apotektet vilket känns tryggt, där finns mkt bra saker.

Från det ena till det andra så har Tomas varit till veterinären idag med en av våra kattälsklingar.
Han kan inte kissa, går och sätter sig både här och där och försöker men det kommer inte annat än droppar. Han har fhaft så förrut,  kristaller i urinen,  veterinären sa att det är vanligt att det kommer tillbaka.
Så min darling fick en störd sömn idag, då han var tvungen att  åka iväg till Södra djursjukhuset i kungenskurva.
Tydligen hade han blåskatarr..stackarn..=( Men nu har vi fått pencilin till kattstackarn så vi hoppas det bli bra igen.
Men det är bara för Tomas att vänja sig, hans sömn kommer nog bli störd en del framöver;)

v 34

Publicerad 2009-07-15 10:50:42 i Allmänt

 

Vid varje besök framöver mäter man på de flesta MVC blodtryck och urinprov. Däremellan mäter man ditt blodvärde samt blodsocker. Barnets hjärtfrekvens fortsätter barnmorskan att följa kontinuerligt, med start runt v.25 och fram till förlossningen. Nu kanske du märker att dina ringar inte passar längre, att händer och fötter svullnar, detta beror på att vätska samlas i kroppen. Tänk på att inte förvärra det med att använda åtsittande kläder som bromsar blodflödet. Din kropp har ökat mängden blod med 50 % under graviditetens två första tredjedelar men från vecka 34 håller sig blodmängden konstant fram till förlossningen. Omkring denna vecka är moderkakan fullmogen och därefter börjar den åldras.

Barnet är ca 32 cm långt från huvud till stjärt och vikten ungefär 2,3 kg. Det kan skilja på ljus och mörker. Om solen skulle lysa på magen kommer barnet att bada i ett rött sken. Naglarna på de pyttesmå fingertopparna är vassa. Nu kan barnet själv bekämpa lätta infektioner med sitt immunförsvar. Det är för stort att flyta omkring i fostervattnet och rörelserna blir större och långsammare. Ibland kan en del barn fixera huvudet i denna vecka, det vill säga lägga sig tillrätta i bäckenöppningen. Ungefär 3-4% av alla barn lägger sig med stjärten eller benen ned mot bäckenöppningen s.k. sätesbjudning/fotbjudning. Då är det möjligt att en läkare försöker få fostret att vända sig rätt i livmodern, men det sker först i vecka 37 och kallas yttre vändning. Läkaren försöker då genom försiktig massage av buken förmå barnet att göra en kullerbytta i magen. Detta sker i regel på sjukhus under övervakning av mor och barn. Är det tvillingar som ni väntar kanske bara ett av barnen lägger sig med huvudet mot bäckenöppningen, medan syskonet lägger sig intill.

Nu är risken att det börjar kännas mer otympligt än tidigare att gå, det kan vara dags att redan nu planera för efter födseln genom att t ex köpa någon amningsbehå och några amningskläder. Läs mer om vad du bör tänka på när du köper amningskläder.


Det är så häftigt att vara med om alla förändringar ikroppen, även om det nu kan kännas lite otympligt ibland, så känner man verkligen att lille plutten därinne växer och blir större för varje vecka.
Jag har nu även inövat en speciell teknik för att stiga upp ur sängen, då det är för jobbigt att bara sätta sig upp rakt upp och ner.
Jag rullar över på sidan, lägger benen över kanten och reser mig upp därifrån. Tomas skrattade åt mig igår, men vad gör man inte=)

Lugn tisdag

Publicerad 2009-07-14 19:33:30 i Allmänt

Idag har det varit en väldigt lugn och skön dag på jobbet, nästan lite för lungt. det ska liksom vara lagom för att dagen ska förflyta snabbt. Idag har jag äntligen fått en ny motor till mitt skrivbord så det går att höja och sänka, en befrielse kan jag säga nu när magen börja bli stooor.Tomas var på en 24h kryssning med en kollega igår, och kom hem nu på eftermiddagen. Hade såklart inhandlat en del godis, alkohol, snus och även en lite present till mig=) Lite fina krämer, alltid uppskattat!

Efter jobbet har jag nu varit ute på en promenad med en kompis, ( som oxå ska ha barn) mkt prat om magar.
Har fått låna lite läslektyr av en kollega idag, perfekt då jag precis har läs ut den sista boken jag hade på lager och snart måste till pocketshop. Men nu fick jag som sagt lite gravidlektyr, ska bli kul att läsa.


Har börjat läsa den högra "Att föda" , lovar att recensera de sen när alla är utlästa. har ni några andra boktips är det alltid välkommet.

Magen växer..

Publicerad 2009-07-13 19:33:45 i Allmänt

Det känns att det inte är lång tid kvar nu, sakta men säkert har vissa moment i vardagen plötsligt blivit lite jobbigare, som att sätta sig upp i sängen, sätta på sig skona, plocka ur diskmasinen, tvätta fötterna i duschen och resa sig ur soffan. Ja magen har liksom blivit lite ivägen nu ibland. Idag på jobbet kände jag att det t o m börjar trycka upp över revbenen. som det ska vara så här när det inte är så långt kvar med andra ord=)

Idag på träningen kände jag också att det var jobbigt att plocka ihoop redskapen efter sig, och mitt tempo har ( helt naturligt)  gått ner väldigt mkt, från att halvspringa fram till allt från att lunka i sakta gemak.

På allt om föräldrar hittade jag följade jämförelse om vaginal förlossning kontra kejsarsnitt:

Allt om Barn Vad är egentligen skillnaderna mellan att föda med planerat kejsarsnitt och att föda vaginalt? Vilka är för- respektive nackdelarna med de två sätten? Vi frågade en expert i ämnet, Gunilla Ajne, tf sektionschef på obstetriksektionen, Kvinnokliniken, Karolinska Universitetssjukhuset 

Med hjälp av Gunilla Ajne, tf sektionschef på obstetriksektionen, Kvinnokliniken, Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge, listar AlltomBarn.se här för- och nackdelar med att föda vaginalt respektive genom kejsarsnitt.


1. Hälsorisker för kvinnan under förlossningen

Vaginalt:
- bristningar
- blödning

Kejsarsnitt:
- blödningar
- infektioner
- blodproppar


2. Hälsorisker för barnet under förlossningen

Vaginalt:
- att det blir stressat/påverkad av värkarna

Kejsarsnitt:
- andningssvårigheter
- vid narkos av mamman kan barnet bli trött


3. Återhämtning efter förlossning

Vaginalt:
- genomsnittligen cirka 0,5 dygn

Kejsarsnitt:
- genomsnittligen 3 dygn men total läkningstid cirka 2 veckor
- komplikationer kan uppstå vid kommande bukoperationer och graviditeter


4. Smärta

Vaginalt:
- ja, det går aldrig att ta bort smärtan till 100 procent

Kejsarsnitt:
- nej, inte under själva operationen, men smärta efter operation under 3-7 dygn


5. Smärtlindring

Vaginalt:
- en uppsjö av smärtlindrande metoder kan användas i inledningsskedet, bland annat värme, akupunktur och TNS.
- vid aktivt skede: ryggbedövning (Epidural), bäckenbottenbedövning, livmodertappsbedövning samt lustgas

Kejsarsnitt:
- ryggbedövning
- narkos


6. Efter förlossningen

Vaginalt:
- bebisen får ligga på mammans mage

Kejsarsnitt:
- mamman separeras mer från barnet
- mamman får se sitt nyförlösta barn en kort stund
- senare får hon ha barnet på bröstet medan operationen avslutas
- är hon sövd kan det dröja timmar innan hon får träffa barnet


Visst har jag en fin babynedräknare förresten? Har tänkt skaffa det jättelänge men det har inte blivit av.. men nu so 47 days to go...

Helg..

Publicerad 2009-07-12 10:46:08 i Allmänt

Ingen uppdatering igår tyvärr. Efter frukost gick vi en shoppingrunda på söder. Jag köpte ny almanacka, min är precis slut, måste ju kunna planera när bäbisen kommer. Sen köpte vi lite mer fix till hemmet och var och kollade på tapeter.
vilket projekt det är finns ju så himla mycket att välja mellan, man blir knäpp.

På eftermiddagen sov vi middag en timme. Skönt!! Kvällen spenderade vi på Koh phangang mysig thairestaurang på söder. Jag, Tomas och 2 kompisar hade en mkt trevlig kväll.

Idag ska vi på Gröna lund med en arbetskollega till Tomas och hans 2 barn, jag måste väl vänja mig tycker de=)

Nu blir det äggmackor till frukost! Mums!

Kramar

Jippi fredag..

Publicerad 2009-07-10 10:25:15 i Allmänt

Äntligen är det fredag. Så skönt. Tack för era kommentarer ang förra inlägget, skönt att få andras tankar och reflektioner. Allt kan ju hända än som sagt och det primära är att vår älskling där inne i magen mår bra!!

Igår efter jobbet var jag  och tränade. Nu på sommaren så drar de ju in så det finns inte så mkt pass att gå på så jag tränade själv. Försöker hålla i att styrekträna lätt iaf 2ggr i veckan eftersom jag mår så bra. Känns viktigt för min hållning, rygg och framtida barnbärande=) Det var jag och kroppsbyggarna=) Värmde upp lite på crosstrainerna sen blev det som sagt armar, axlar och lite rygg samt lång och skön strech. Försöker att träna bäckenbotten varje gång jag tränar också.

Får se vad helgen har att erbjuda, vädret är inte jättelovande, så det blir nog lite inomhus aktiviteter.
Återkommer...

Funderingar...

Publicerad 2009-07-09 09:13:06 i Allmänt

Igår var jag ju på rutinbesök hos barnmorskan. Järnvärde, blodsocker och bebbens hjärtljud. Allt var som det skulle.
När barnmorskan skulle känna efter hur han ligger där inne, så ligger han fortfarande fel, alltså med huvudet upp.
Min livmoder är tydligen hjärtformad så han har tryckt upp sig i ena halvan.
Jag har haft en speciell känsla några veckor att han kanske inte kommer att vända på sig, jag vet inte varför men det bara känns så. Så igår sa barnmorskan att vi mentalt kanske ska börja förbereda oss på att det kan bli ett planerat kejsarsnitt. Den 21/7 ska vi dit igen, och igår fick vi ytterligare en tid den 31/7, har han inte vänt sig då får vi åka till SÖS på ett vändningsförsök. Lyckas inte det blir det planerat snitt, eller om man vill föda säte.
Föda i säte känns inte som ett alternativ för mig som är förstfödeska.  Som sagt något säger mig att han inte kommer vända sig själv, det är isf om vändningsförsöket lyckas vilket det gör ca 50% av gångerna.
Tänkte först att jag skulle hålla det för mig själv, men det är ju det bloggen ska vara till för att ventilera och få del av era erfarenheter.
På något sätt kändes det så konstigt igår efter att hon sagt det där om kejsarsnitt. Som att bli lite snuvad på konfekten. Här har man gått i snart nio månader och det hela går ju ut på den där himla förlossningen, så får man plötsligt inte vara med om det då. Det vill man ju. Men det är något man mentalt måste jobba lite med.
På profylaxen pratade hon om att det är viktigt att ha en målbild. Hur blir det när bäbisen kommit. Vägen dit kanske inte riktigt blir som man vill och har tänkt sig, men det viktiga är att se målet. Så är det ju såklart och det är så jag måste tänka det viktigaste är att bebisen kommer ut och mår bra.
Jag är en månniska som bill veta hur saker och ting blir, just nu känns det lite ovisst. Men man får ventilera sina tankar så blir det bra sen tillslut.

v33

Publicerad 2009-07-08 07:53:11 i Allmänt


Nu står det så här:

Är detta ditt första barn, så kanske barnet nu lägger sig tillrätta med huvudet nedåt inför förlossningen. För omföderskor kan det ibland dröja ytterligare några veckor. När barnet väl lagt sig tillrätta så brukar det bli lättare att andas och har du haft magbesvär bör även det lätta nu. Däremot ökar trycket nedåt och symtom som stickande känslor i bäckenet kan uppträda.

Ditt barn är ungefär 30 cm långt från huvud till stjärt och väger ca 2,2 kg. Huden börjar ändra färg från röd till rosa och kroppen fortsätter att lagra underhudsfett. Nu ökar inte mängden fostervatten längre utan ligger kvar på den här nivån fram till födseln. Den här veckan växer hjärnan mycket snabbt och barnets huvud ökar ca 9,5mm. Rörelserna i magen känns nu mer som rullningar än sparkar då det inte finns så mycket svängrum längre. Äntligen slipper du de där hårda träffarna mot revbenen.

Har du märkt att dina aktiviteter påverkar barnets beteende! Barnets aktivitetsnivå påverkas av hur mycket eller på vilka tider du äter, din kroppsställning och ljud från yttervärlden. Försök att ha en avslappnande stund varje dag, där du känner efter hur barnet rör sig. Din barnmorska kan tala om hur ofta du bör känna barnets rörelser. Ungefär sex rörelser per timme kan du förvänta dig, men inte under hela dygnets alla timmar.

Nu ska vi strax till barnmorskan. rapport kommer imorgon!

Regn och rusk

Publicerad 2009-07-07 19:35:36 i Allmänt

Jag var så sugen på att gå ut och gå idag. Bara stoppa musik i öronen, få frisk luft och bara njuta. Tyckte att vädret såg ganska stabilt ut när jag gick, trots att himlen öppnade sig tidigare på eftermiddagen, jag trodde liksom att det hade avtagit.  Men ack så fel jag hade, efter ca 30 min öppnade sig himlen igen och jag fick gå 40min i mer eller mindre spöregn=( Kan ju inte dra på på samma sätt som jag gjort förrut utan måste ta det lungt och lyssna på magen=)
Nu när jag är inne var det trots allt skönt att få den där promenaden, men jag hoppas att det blir uppehåll nästa gång.

Nu sitter jag i soffan och myser och har precis ätit soppa. Kolla vilka sötnosar jag har som sällskap här i soffan

Måndag

Publicerad 2009-07-06 19:38:25 i Allmänt

Lite tråkigt väder igen, gör iof inget när man jobbar, men ändå.
Idag har varit en helt vanlig måndag. Jobb och träning iform av muskel.

Jag har tänkt mkt de senaste dagarna på att jag faktiskt ska få en liten bebis. Det känns så himla overkligt, jag kan inte tro att det är sant, känns som om något kommer hända på vägen dit, eller att jag ska vara gravid för alltid. Nu har jag liksom vant mig vid tanken att vara gravid, men att det ska komma ut något därifrån känns helt sjukt. Undrar om och när man egentligen förstår. Jag längtar iaf väldigt mkt efter lillen och hoppas hoppas att han mår bra och kommer ut frisk och kry. Han hickar väldigt mkt där inne så,  magen hoppar=)

Nu ska jag och magen hoppa in i duschen. Hörs imorgon!

Kram

,

Slapp söndag..

Publicerad 2009-07-05 18:43:14 i Allmänt

Idag har det varit en riktig slapp söndag. Veckan har gått i ett med en del sena kvällar pga att man vill ta tillvara på det fina vädret, så det var så skönt att bara vara inne idag och dona lite.
Jag har lagat matlådor till veckan och även mat till idag.

Vi har mkt planer för vår lägenhet nu och vissa av de vore skönt att hinna med innan lillen kommer. Idag har Tomas iaf börjat. Vi har haft en ganska ful tapet i sovrummet som vi inte riktigt gillat, men den har blivit kvar eftersom vi inte vet vad vi ska ha istället. Men nu tror vi att vi bestämt oss. Det blir vitt rum, med fondtapet bakom sängen. Så idag har tomas rivit tapet, spaklat, slipat och målat alla väggar som ska målas, medan jag suttit i soffan och läst bok=) skön arbetsfördelning.

Igår eftermiddag var en kollega över med barnkläder och en badbalja vi ska få. Jättebra och skönt att få ärva kläder,  i början växer de ju så fort, och de är något de absolut inte vill ha tillbaka utan när vi är färdiga med de får vi skänka det. Mkt små söta bodisar, strumpor, tröjor och en jacka med öron=)

Reafynd och Gröna lund..

Publicerad 2009-07-04 22:09:39 i Allmänt

Skönt att få lite sovmorgon. Underbara lördag. Efter frukost åkte jag och tränade. Var så bra för hon som höll i passet pratade hela tiden om vad vi med "bebisar i magen" kunde göra och hur vi skulle anpassa, även varför.
Även om jag tagit reda på info om övningarna innan är det bra att få det bekräftat och man kan alltid lära sig något nytt.

Efter träning, dusch och lunch bar det av in till stan för lite rea, framför allt NKs rea. De har väldigt bra rea. Där kan man ju fynda allt möjligt för 50-70%. Bra tillfälle att passa på att köpa märkes och kvalitetskläder. För mig blev det ett par pumaskor och en Peak keps, samt lite parfym och bodylotion=)

Nu på kvällen tog vi en moppetur ut till Gröna lund för att kolla på Sommarkrysset. Tomas di leva, Robert Wells och Dead by april var några av de som var där



Di leva med sin vackra klänning i förgrunden;)

Äntligen fredag...

Publicerad 2009-07-03 20:20:07 i Allmänt

Äntligen  är veckan över och en helg framför sig för att ladda om igen.
Efter jobbet åkte jag hem. Tomas hade städat hela lägenheten=) dammsugit och moppat golven=) Var härligt att komma hem till doften av ajax.
Jag och Tomas var ut på fredagsmys. vi gick och åt på Helens vid Mariatorget, så mysig atmosfär ute, varmt och ljumt mkt människor i farten. Vi satt på uteserveringen och åt goda goda Quesidillas med dipp.
Sen tog vi en lite promenad och köpte en Frappocino på Waynes.

Nu sitter jag här med mina elefantfötter igen. Innan vi skulle gå fick jag inte på mig de skor jag tänkte ha=(
Lite mer graviditetskrämpor som börjar komma är att jag känner av mina höftböjare väldigt mkt. Det gör lite ont hela tiden när jag går, inget som jag lider av, men det känns väldigt mkt när jag gått långt eller tränat. Man förstår att ligamenten är mer känsliga nu, och belastningen ökar ju hela tiden, nu är jag ju kallad "höggravid"

Trevlig helg...

Elefantkvinnan..

Publicerad 2009-07-02 21:00:41 i Allmänt

Underbara varma dagar, men jag har också fått känna på graviditetssvullnad. Mina fötter har sett ut som elefantfötter när jag gått från jobbet nu 3dagar irad. Värme kan ju var jobbigt och man kan bli svälld och samla på sig vätska utan att man är gravid, så ja jag såg inte riktigt klok ut igår. Haha. Idag hade jag remsandaler på mig, det välde ut emellan såg verkligen ut som en kasslerfot.

Något mer jag upptäckt att jag tycker är lite jobbigare än tidigare är folkmassor. Fullproppade butiker, tunnelbanevagnar, bussar. Jag vill liksom skydda magen, rätt som det är så får man sig en känga. Jag går nästan alltid med händerna runt magen. Förut kunde man ju dra in magen lite, men nu är den ju där den är och någon väldigt värdefullt därinne.

Igår kväll hade vi en jättemysigkväll och grillade hemma hos 2 kompisar. Det var fortfarande ljumt och skönt när vi gick hem vid 22 tiden.

Kram kram

v 32

Publicerad 2009-07-01 16:26:28 i Allmänt

Din barnmorska gör vid varje undersökning en bedömning av barnets tillväxttakt och lyssnar på dess hjärta. På vissa håll görs en ultraljudsundersökning den här veckan. Du ökar nu i vikt, snabbare än i något annat skede av graviditeten. Kanske förvånas du över hur stor din mage kan bli. Snart har livmodern intagit det högsta läget som den kommer att ha, ungefär 12cm ovanför din navel.

Barnet är nu ca 29 cm från huvud till stjärt och väger omkring 2 kg. Skulle det födas nu kan det klara sig i kuvös. Kuvös behövs bland annat för att underhudsfettet ännu inte är utvecklat. Nu fungerar barnets fem sinnen och hon eller han kan också vrida på huvudet. Alla inre organ fortsätter att mogna, tånaglarna är färdiga och huvudhåret fortsätter att växa. Barnet sover ca 90-95% av tiden - men under de vakna perioderna tränar den på att öppna och stänga sina ögon. Andningslektioner pågår hela tiden för att stärka lungorna och få dem att mogna. Relativt ny forskning visar att andningsövningarna även stimulerar lungorna att tillverka ett ytaktivt medel, som behövs för att lungorna skall utvecklas på rätt sätt.


hallå där ute. det vackra sommarvädret fortsätter  därför har jag inte haft så mkt tid mellan jobb och aktiviteter för att skriva=) Igår var vi på Gröna lund och körde femkamp, så härlig kväll. Vi var 8st totalt. Tomas vann och jag kom sist, så vi kompletterar varann ganska bra ändå;)
Jag och en annan kompis som oxå är gravid fick vara väskpassare medan de andra åkte bergodalbanan och den nya Insane. Förstår verkligen varför den heter så, den ser helt Insane ut.
Nu ska jag strax packa ihop och åka i väg till några vänner för att grilla. Vi hörs..

Om

Min profilbild

Katarina

Småbarnsmamma. Utbildad hälsoutvecklare som brinner för välmående och hälsa. Skriver om mitt liv och att hitta balansen i vårt ganska stressiga liv. Men med glädje och entusiasm kommer man längre!!

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela