Hälsokatten

Följ med och inspireras av hälsa, träning, mammaliv och annat smått och gott i livet!!

v 35

Publicerad 2009-07-22 09:25:55 i Allmänt

Bjuder på 2 bilder idag, en profil och en klassisk hjärtbild:)





Nu står det så här:

Det är inte ovanligt att modern får ont i ryggen eller bäckenet i det här stadiet. Anledningen är att ligamenten och musklerna i korsryggen har mjukats upp av graviditetshormonet relaxin. Även barnets tyngd påverkar bäckenet att vidga sig inför förlossningen. Brösten är nu tyngre och bröstvårtorna blir större.

Ditt barn är omkring 33 cm långt från huvud till stjärt och väger ca 2,6 kg. Barnets centrala nervsystem håller på att mogna, matsmältningsapparaten är nästan färdigbildad och lungorna är vanligtvis helt färdiga. Risken för andningsproblem om barnet föds nu, är mycket mindre jämfört med för några veckor sedan. Nittio procent av alla barn som förds i denna vecka överlever utan några allvarliga men. Nu börjar barnets armar och ben bli knubbiga och fina. Barnet har väldigt lite rörelseutrymme så det fyller ut nästan hela livmodern och tvillingar är ännu mer trångbodda.



Igår kväll var vi som sagt på amningsförberedande på SÖS. Alla dessa tillfällen är frivilliga och till för det som går på MVC Mama Mia. Jag tycker och tror att man alltid kan lära sig något, få svar på åtminstånde några frågor man har.

Hon som stod därframme i aulan höll i en docka hela tiden. Pratade om problem som kan uppstå när man ammar, vad som händer vid mjölkstockning, att man kan amma även om jag som mamma är sjuk. Hur länge man kan amma ( denna ständigt omdiskuterade fråga) Hon pratade lite om på vilket sätt barnet suger på bröstet. hur märker man att barnet är mätt? När ska man byta bröst? Hur funkar det med pump? Ja lite sådana frågor togs upp.

Hon pratade en del om amningen det första dygnet, hur lång tid det kan ta innan barnet tar sig till bröstet.
Även om att ens partner har en väldigt viktig roll att stötta, göra de flesta andra sysslor i hemmet som att laga mat, städa, handla, tvätta under de första veckorna när och innnan man kommit igång ordentligt med amningen.  
Vi fick ett litet info blad där allt var sammanställt och har man problem med amningen kan man få hjälp från BB och amningsavd.

Kommentarer

Postat av: Sara

Publicerad 2009-07-23 00:02:27

Kul med såna där möten. Känns närmre o närmre o allt verkligare, visst?

FINA bilder!! Jag blir nästan lite avundsjuk!!! Knasigt, men ooo jag minns tiden så väl när jag läser allt du skriver hela tiden. Det är som att återuppleva lite=) Kram till dig!!

Kommentera inlägget

Publiceras ej

Om

Min profilbild

Katarina

Småbarnsmamma. Utbildad hälsoutvecklare som brinner för välmående och hälsa. Skriver om mitt liv och att hitta balansen i vårt ganska stressiga liv. Men med glädje och entusiasm kommer man längre!!

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela