Hälsokatten

Följ med och inspireras av hälsa, träning, mammaliv och annat smått och gott i livet!!

Valborg..

Publicerad 2009-04-30 22:00:07 i Allmänt

Snabbt inlägg idag. Efter jobbet tog vi en promenad över till Norrmälarstrand för att sedan gå vidare tii Riddarholmen för att titta på majbrasa.
skönt blev det med en långpromenad men till småkyligt, var skönt att stå nära och se den flammande värmande vårelden!
Imorgon är det maj=) faktiskt en av årets bästa månader egentligen. Hela sommaren framför sig.

Nu blir det mys i soffan....kramar

v 23

Publicerad 2009-04-29 08:56:28 i Allmänt

Onsdag= Bild!



Blev en riktig närbild denna gång. Nu växer det och härjar!
Så här står det nu:

Din mage blir större och desto mer påverkar den din matsmältning. Vissa kvinnor kan dras med förstoppningsproblem eller halsbränna. Halsbränna kan du själv försöka lindra genom att äta många små mellanmål istället för färre rejäla måltider. Ta gärna en lätt promenad efter maten för att hjälpa matsmältningen på traven. Nu går det att känna (palpera) barnets olika delar genom bukväggen. Det kan smärta i sidan av magen, det är livmodersmuskeln som töjer sig. Smärtan bör försvinna efter vila. Nu brukar sammandragningarna (förvärkarna) bli påtagliga. De tar tag om barnet och masserar det.

Ditt barn är ca 20cm långt mellan huvud och stjärt och vikten omkring 600g. För varje dag som går ser kroppen mer proportionerlig ut. Barnet börjar se ut som en fullgången bebis, men fortfarande kan man urskilja skelett och organ genom huden.

Innerörats ben har hårdnat och då hörseln blivit skarpare kan barnet särskilja olika ljud, såväl inifrån som utanför din kropp. Tänk dig hur bullrig din kropp är. Magen bubblar, hjärtat bankar och blodet forsar. Ditt barn kommer att känna igen din röst på tonläge och rytm när det föds. Prata gärna med det så mycket du kan redan nu. Då forskning visat att barnet i magen lättare uppfattar djupa manliga röster än höga kvinnliga, är det lika viktigt att pappan pratar mycket med det ofödda barnet. Det kan mycket väl hända att du får en spark till svar och du stimulerar även nervsystemets utveckling.

Jag längar längtar längtar...Känns mer och mer verkligt och härligt för varje dag.  Han härjar mkt i magen nu, och värre lär det väl bli. Igår natt vaknade jag och hade svårt att somna om för att han rumsterade om så mkt=)

Yogan igår mkt bra! Islutet gick vi igen om gjorde bäckenbotten övningar. Hon förklarde vikten av att träna dessa muskler
och vilken hjälp man har under förlossningen. Vi ska fortsätta och göra mer nästa vecka, och helst ska man ju göra det hemma också.

4 mån

Publicerad 2009-04-28 13:04:01 i Allmänt

Känns lite halvägs på något sett. För 4 månader sedan köpte jag ett gravtest och sent på kvällen fick jag ett positivt resultat 28 dec. Om exakt 4 mån har jag BF 28 aug. Läskigt, tiden har gått snabbt ändå, och nu lär det ju gå ännu fortare.
Det första veckorna i jan var ju en plåga men ju länge graviditeten har gått desto fortare har tiden gått.

Är jättenöjd med mitt håresultat från igår!! Mkt roligare och livfullt nu. Blev olika slingor i blonda nyanser.
MIn frisör sa att min hårfärg har ändrats och blivit mörkare nu under graviditeten. Jag har tänkt på det själv också,  har aldrig förrut haft en kraftig utväxt eftersom jag är så blond i mig själv. Men nu hade det baske mig blivit en utväxt och håret var gult=fult. Blää.

Ikväll är det yogatime, ser framemot det jättemkt. 
Inatt har den lilla skrutten där inne livat runt som sjutton, undra vad han håller på med? ;)

Imorgon är det magbild dags igen...

Kram

Måndag

Publicerad 2009-04-27 15:00:18 i Allmänt

Sitter på jobbet har den första lugna stunden på hela dagen. Måndagar är det oftast mkt att göra. Imorse hade vi 660 mail att lägga in..Hahahah. Tur att det bara är måndag 1 dag i veckan.

Idag ska jag till min gulliga frisör. Hon är som alla andra också gravid=) Ska ha barn i juni. Så det blir nog en del snack om barnvagnar, magar mm.
Ska bli skönt att bli lite ompysslad och håret behöver sig verkligen en liten omgång. Ska fixa färgen och klippa topparna bara, så det blir ingen drastisk förändring denna gång. Kanske lite olika blonda nyanser på färgen så det bli lite mer liv i håret.

Vad skönt det är att få lägga sin vinterjacka i förrådet och hoppas på att det ska räcka med vårjackan nu=)
Än så länga kan jag knappa den hela vägen fram också ingen mage som är ivägen. Än.

Nu ska jag jobba vidare. Kramar

Sommar ???

Publicerad 2009-04-26 20:44:10 i Allmänt

Åhh vilken underbar dag det var igår. Så varmt och skönt, riktig sommarkänsla. Efter träningen träffade jag en kompis, så vi gick och shoppade lite tillsammans. Hittade faktiskt några tillskott till garderoben. Blev en svart sommarklänning och en tunika bla. Efter shoppingturen åkte vi till söder och fick ett bord i solen på Mellqvist Kaffebar. Underbart.
Tomas anslöt också och åt frukost där tillsammans med oss.

Idag började jag dagen med en stavgångspromenad runt Långholmen. Skönt. Det känns i svanken och ländryggen nu när jag går mkt. Känns som om jag hela tiden har träningsvärk i rumpan.
På eftermiddagen har vi haft rep med kören på Nybrokajen mellan 15-18. vi ska ha allsångskonsert där lör 6/6. Kom och kolla vettja. Efter repet följde tre tjejer hem hit och vi sjöng lite kvartett tillsammans. är verkligen nyttigt och roligt och sjunga i kvartett.

Nej nu ska jag borsta tand och tvätta mig, sen sjunka ner i soffan och slappna av..

Kram

Underbart

Publicerad 2009-04-25 09:46:03 i Allmänt

Åhh, vilken underbart väder. Gröna knoppar på träden utanför fönstret.
Har ätit frukost framför nyhetsmorgon, ska strax åka iväg till odenplan och träna llite. blir ett muskelpass=)
Sen ska jag strosa på stan njuta av sooolen. Darling jobbar tyvärr i helgen, så han får sova bort det fina vädret, men jag ska väcka honom lite tidigare i eftermiddag så vi kan ta en kaffe tilsammans på någont fik här i krokarna.
IKväll ska jag åka ut till Sara och mysa tillsammans med henne och hennes  lilla dotter. Blir nog en kväll på balkongen.

Soliga kramar..

Fredag Tjohhoo..

Publicerad 2009-04-24 13:44:55 i Allmänt

Fredag igen! Den här veckan har verkligen gått jättefort ( som vanligt ) Ser framemot en helg i solens tecken!!

Jag känner nästan dagligen fosterrörelser nu, det är så mysigt. Barnmorskan sa att ungefär från V24 så ska man känna det sågott som varje dag, men det tycker jag redan att jag gör som sagt

Ska gå en sväng på stan imorgon tänkte jag och införskaffa något till min garderob. Har inte köpt något på jättelänge, väldigt olikt mig. Men det är så svårt nu när kroppen förrändras och man inte riktigty vet vart det slutar så att säga=)
Jag kan ju fortf ha en del i min garderob men det är mkt som inte ser klokt ut för tillfället.
Ska iaf införskaffa lite sköna underkläder.

Får väl se vad helgen mer har att erbjuda;)
Hoppas att ni alla passar på att njuta av solen i lagom dos

Kramar


Gravidsak nr 3

Publicerad 2009-04-23 09:22:26 i Allmänt

Ja eller sak och sak. I tisdags var jag på gravidyoga för första gången. Finns ju ett stort utbud av olika aktiviteter när man är gravid allt från yoga till vattengympa. Jag bestämde mig ganska tidigt för att jag ville gå på gravidyoga, men väntade till den omgång som startade nu i tis och är totalt åtta ggr. Kunde ha börjat i jan också men jag ville känna mig säker på att magen växte och verkligen känna att jag hade en kula=)

Passet var väldigt skönt och behagligt. Vi fick ett fint häfte med oss hem med övningar så vi kunde göra det hemma.
Jag ska verkligen försöka göra det, skönt att få in lite smidighet i kroppen igen samt hjälpa ryggen.
Instruktören verkade kunnig och stället andades verkligen harmoni och lugn. Så skönt att komma bort från gymmiljön.

jag är jättesugen på att gå på vattengymnastik också, men som vanligt kan man inte göra allt=)
Har anmält oss till förlossningsförberadandekurs nu den 2/6 mellan 17-21 och föräldrautbildning den 23/6 17-20.
Har bara den om amning kvar sen men vi hoppas få in den i juli el aug.
Har också anmält oss till en helgprofylaxkurs...puhh som sagt mkr kurser och blir det. Men det är roligt.

Har ni något tips, förslag ell något ni rekomenderar får ni gärna ge dessa till mig!

Kramar

v 22

Publicerad 2009-04-22 10:28:21 i Allmänt

I Lördags fick jag in i min 22andra graviditetsvecka. Det här är verkligen en härlig tid. De första 15 veckorna gick så himla lååångsamt..Mkt oro, tankar en stor glädje men samtidigt så reserverad. Nu efter ultraljud, tätare besök hos barnmorskan, anmälan fill föräldrarkurser mm känns allt verkligt helt plötsligt, nu kan jag njuta på ett helt annat sätt, även om det såklart finns inslag av oro men det finns det ju alltid i ens liv.

Så här står det nu:
Dina bröst kan eventuellt läcka råmjölk, ditt barns första kost. Montgomerys körtlar på vårtgårdarna, producerar ett fuktigt ämne som skyddar dina bröstvårtor vid amning. Din hudfärg kan förändras och områden med mycket pigment t.ex. vårtgårdar, födelsemärken och fräknar mörknar. Håret kan kännas tjockare och det beror på att du nu inte tappar speciellt mycket hår, vilket annars är det normala. När barnet är fött kommer du att tappa hår som vanligt igen. Kom ihåg att sköta tandhygienen, hormonerna kan påverka ditt tandkött och få det att svullna.

Nu har barnet blivit ungefär 19cm långt mellan huvud och stjärt och väger ca 500g. Barnet har fått en dygnsrytm. Det både sover och är vaket. Antagligen är det som mest livligt när du vilar dig. Svettkörtlar har utvecklats och huden är inte lika genomskinlig. Naglarna är fullt utvecklade och fortsätter att växa. Hjärnan växer mycket snabbt och speciellt den del som ligger mitt i hjärnan - germinal matrix. Dess uppgift är att tillverka hjärnceller fram till att barnet är fött och försvinner sedan. Barnets hjärna fortsätter dock att växa fram till fem års ålder.

Barnmorska..

Publicerad 2009-04-21 11:26:21 i Allmänt

Idag har vi varit på vårat andra besök hos vår barnmorska. Var på inskrivning 4 feb då var jag i vecka 11.
På ultraljudet den 6april var det en specialistsköterska så det var inte vår barnmorska. Men idag var det äntligen dax för besök nr 2. Förstföderska som jag är tycker jag att det är mysigt och trevligt att gå dit. Jag ser framemot varje tillfälle, det är skönt med någon som har kunskap man har ju mkt frågor och tankar som sagt.

Idag frågade hon först lite hur jag mådde. Stack mig i fingret för att kolla järnvärdet. Hade sjunkit från 126 (förra gången) till nu 116,  det dags för järntillskott. Sen var det mitt blodtryck samt att jag fick kissa på en sticka för att kolla om jag hade mkt äggviteämnen i urinen. MItt blodtryck var bra och jag hade inge äggviteämnen i urinen så allt såg bra ut.

Sen fick vi lyssna på lillens hjärtljud. Det var första gången. Ser lite roligt ut när kon ställer en makapär som ser ut ungefär som en liten kassetspelare bredvid mig med sladd och typ micronfon(hahah) som hon förde runt på magen och genom högtalarna hörde man lilla hjärtat slå..=)

Vi diskuterade även att vi nu snart ska börja anmäla oss till förberedningskurser. MKt kurser blit det, speciellt om man vi gå på andra en det som man "borde".

Nu ska jag jobba vidare...

Måndag

Publicerad 2009-04-20 14:30:23 i Allmänt

Då var det måndag igen och en hel vecka väntar. Nu har man ju varit bortskämt med 2st kortveckor så nu känns 5hela dagar lite långt;) Men det ska nog gå bra.
Idag efter jobbet ska jag på muskel. Känns som om det kommer bli jobbigt, men det är ju alltid skönt efteråt.
Muskelpasset bygger ju mycket på funktionell styrketräning, alltså övningar som jag har användning av i min vardag. Så det är mkt coremuskulatur,  vridmoment och balansövningar. Förra året var jag på audition på Sats och blev uttag att få bli instruktör i just muskel. Det hade varit jättekul, men just då passade inte tiderna när utbildningen skulle vara under sommaren. Men det kanske blir av igen. Det jag gillar med klassen är att varje instruktör bygger upp klassen själv, så alla klasser är olika.  Som gravid är ju den här träningen super. Självklart får man anpassa vissa övningar lite, men det mesta kan man göra om det känns bra.

Igår köpte vi faktiskt vår första bäbissak. Jag känner mig lite skrockig så och vill inte köpa på mig en massa saker ifall något skulle gå fel. Men igår premiärköpte vi en fin fleecefilt som nog kommer vara mkt fin i barnvagnen:)

Vi försöker även sakta men säkert anpassa vårt hem. Bor ju i en 2a nu och det kommer vi fortsätta göra, vi har inga planer på att flytta, men vissa saker måste ju göras om lite och anpassas.

Nu ska jag jobba vidare

Kram

Sköna söndag..

Publicerad 2009-04-19 21:06:02 i Allmänt

Här kommer 2 bilder från vår sköna söndag. Först en härlig promenad. Sen hem och vårstäda ordentligt. Tvätta fönster, putsa dammsuga och dammsuga. Så härligt att få rent. Sen gjorde vi hemgjorda creps tillsammans. Mums



Helg..

Publicerad 2009-04-19 10:20:36 i Allmänt

Sorry för dålig uppdatering igår..Var en helspäckad dag! Hade körövning mellan 9-15. Vi hade mkt koreografiträning så jag stod framför kören en hel del och viftade, pekade och studsade runt!
Kändes ganska bra i ländryggen efteråt, det gör det ju alltid när man har stått länge men extra mkt nu kanske.
Efteråt åkte jag in till stan för att träffa en kompis som jag inte sett på jättelänge. Hon var en av det första jag berättade om min graviditet för redan i vecka 7. Igår gick jag in i vecka 22 så det var ett tag sedan vi sågs somsagt. Vi tog en promenad  runt tantolunden tillsammans med en varsin kopp kaffe och te.Och pratade jobb, graviditet och träning.

Senare skulle jag och Tomas på middag hos en arbetskollega till honom. Vi grillade och pratade barn, jobb och semesterplaner.

Nu ska jag och Tomas gå en promenad runt en massa olika affärer. Kolla lite saker till hemmet och kanske flukta efter något till bebben=)

Vi hörs sen..kramar

Fredag

Publicerad 2009-04-17 14:38:01 i Allmänt

Fredag igen! Efter en kort vecka har veckan gått ännu fortare en normalt.
Inatt vaknade jag bara 1 ggr av kramp=)
Efter jobbet ska jag avverka lite spinning och core innan det är dax att åka hem och njuta av fredagskänslan i kroppen.

Helgens planer är: Körrep, middag med vänner, och diverse plock i lägenheten.
Tomas är ledig nu så han ska göra fredagsmys=) Får väl se vad det blir.

Återkommer senare..Trevlig helg!!

Frysen..

Publicerad 2009-04-16 13:26:36 i Allmänt

Idag känner jag mig väldigt trött och frusen. Sitter och småhuttrar på jobbet och försöker värma händerna under armhålorna. I natt vaknade jag igen av kramp i vader och skenben, lite drygt,  har varit så nästan varje natt nu.

Har läst lite olika tips om hur man blir av med krampen: Kalciumproducter, salt, dricka Grappo, strecha innan man lägger sig. Ja som med så mkt annat är det säkert individuellt vad som hjälper.
På tisdag har vi besök nr 2 hos barnmorskan så då ska jag fråga henne om hon har någe tips.

Idag efter jobbet är det ett muskelpass som gäller. Ska bli jätteskönt. Hoppas jag känner mig peppad när det väl är dax..
Nu ska jag mumsa i mig lite gött från fruktkorgen på jobbet.

v 21

Publicerad 2009-04-15 09:10:21 i Allmänt



Det har hänt mkt på 2 veckor nu. En kula börjar sakta men säkert utformas=)

Ditt barn är ca 16cm långt mellan huvud och stjärt och väger omkring 420g. Det kan röra sig fritt i fostervätskan och kan sparka både långt upp i magen och ända nere vid blygdbenet.

Nu är matsmältningsapparaten tillräckligt utvecklad för att kunna tillgodogöra sig vatten ur det fostervatten som barnet sväljer. I början av graviditeten är det moderkakan som producerar fostervatten men när njurarna fungerar ungefär i fjärde månaden, tar de över produktionen. Njurarna tar även hand om en del avfallsprodukter i barnets blod och tillverkar urin av dem. Men det finns inte mycket urin i fostervattnet utan det mesta av avfallsprodukterna som bildas, transporteras bort via moderkakan och ut i ditt blodomlopp. Det är dina egna njurar som tar hand om det mesta av renandet efter barnet.

Sinnesorganen som barnet ska använda för att lära känna världen utvecklas nu raskt. Smaklökarna på tungan är färdiga. Hjärnans och nervtrådarnas utveckling har kommit så långt att barnet ska ha fått känsel. Vid ett ultraljud skulle du nu kunna fånga en bild, där barnet suger på tummen eller smeker sitt ansikte.

Som jag skrev förrut är ju veckoräkningen inte densamma nu. Eftersom han är 4dagar äldre, gick jag egentligen in i vecka 21 i lördags. Förrut bytte jag vecka på onsdagar. Men jag fortsätter att knäppa bilderna på onsdagar är ju fortf v 21 men bara några dagar längre gången.
Jag känner nästan varje dag något lite fladder i magen, det är mysigt. Jag säger att jan sitter och dinglar med benen.=)

Hörs snart...

Jobb..

Publicerad 2009-04-14 13:36:07 i Allmänt

Har varit en hektisk förmiddag på jobbet idag. Mkt att göra efter en långledig helg.
Nu efter luchen föll jag in i den klassiska paltkoman, kanke behöver en kopp kaffe på det=)
Apropå kaffe så var ju jag en riktig kaffedrickare innan jag blev gravid och drack ofta upp till 3 koppar svart kaffe om dagen. Men direkt när jag blev gravid så försvann det suget helt, va inte gott helt enkelt. Nu börjar jag kunna dricka kaffe igen men då och då och högst 1 kopp om dagen och med mjölk.

Idag är det tisdag, och tisdagar brukar vara lika med spinning. Idag är dock sista gången på ett tag för min del. Nästa vecka börjar nämligen en annnan rolig gravidaktivitet=)


Kramar

Åter i storstaden

Publicerad 2009-04-13 20:06:24 i Allmänt

Det är alltid med en liten klump i hjärtat som man åker ifrån familjen och livet på landet. Trots att det är skönt att komma hem, trots att man vet att man bara skulle bli irriterad om man var där en längre stund. Är det ändå lite sorgligt när man sätter sig på bussen på väg mot vardagen igen.
Men nu är vi hemma och har hunnit ståda, laga mat, handla. Tomas jobbar och jag har duschat och sitter framför tvn och slappar. Det har varit så skönt att ha haft lite långhelg.
 Många har ju frågat hyr jag mår el mått nu under graviditeten. I början var det jobbigt med illamående och trötthet men nu mår jag jättebra. Hoppas att den här härliga känslan fortsätter att hålla i sig och att tiden nu går fort=)
Det är inte ofta man längtar till att sommaren ska ta slut, men nu gör jag det, för att få träffa den lille token. Konstigt att man kan längta efter någon man aldrig har träffat.

 Ni får gärna komma med förslag på fina pojknamn om ni vill! Allt tages tacksamt emot=)

Kramar

Livet på landet

Publicerad 2009-04-12 18:21:34 i Allmänt

Idag har det fortsatt vara en skön hemmadag på landet. Jag och Tomas gick återigen en skön promenad i det underbara vårvädret på förmiddagen. Vi har kunnat sitta ute på altanen idag också, njutit god mat, lapat sol och njutit av lantluften.

På eftermiddagen var jag och mamma upp på våran lada och tog fram en jättefin babykorg som det köpte till mig när jag var liten, den är alltså snart 28år gammal. Det är flätat materiel på utsidan och mamma har sytt en madrassfodring till insidan som fortfarande är fin. Känns lite skumt att börja tänka på att om ett halvår kan våran lille knodd ligga däri. Känns overkligt. Men perfekt att ha här hos "mormor och morfar" på golvet bredvid sängen.

Nu snart blir det lite grillning och en sista kväll med tjocka släkten. Imorgon förmiddag åker vi tillbaka till Stockholm.
Hörs då.

Sol i sinne..

Publicerad 2009-04-11 21:31:05 i Allmänt

Vilken underbar dag!! Helt fantastisk. Var ute på en promenad på förmiddagen och solen värmde verkligen.
Idag var det påskbuffé här hos oss. Totalt 17personer. Efter vi ätit och innan det var dax för efterrätten tog vi ett gemensamt beslut att gå ut på verandan och sätta oss. Så skönt. Där satt vi fram till kl 19, tänk att det kan vara så varmt och skönt i april. Satt och drack kaffe, vin åt påskgodis och spelade spel tillsammans ( el inge vin till mig som ni förstår men en liten kaffetår fick vi=))
Sen nu på kvällen så blev det årets första grillning. Spred sig en härlig sommarkänsla i kroppen.
Nu känner jag mig verkligen trött, och det blir nog en tidig kväll i kväll.

Kramar

Långfredag

Publicerad 2009-04-10 17:28:45 i Allmänt

Nu har vi precis avnjutit påsklamm hos min moster. Det var väldigt gott.
Igår när vi kom med bussen var jag så förvånad över hur ljust det var, bussen var framme 20:20 och då var det fortfarande ljust. Helt underbart.
Imorse efter frukost tog vi en promenad neråt byn, så härligt väder och skönt med frisk luft.
Just nu är man lite seg, sitter bara och slappar lite och ska senare åke ner till en kompis och hälsa på.
Skriver mer sen..

GLAD PÅSK!!

Hemfärd

Publicerad 2009-04-09 10:10:15 i Allmänt

Idag ska vi sätta oss på bussen och åka norröver. Hem till Bollnäs=) Ska bli jättemysigt att komma hem.
Traffa släkt och vänner, äta mat, äta mat och äta mat det är nog vad helgen kommer att gå ut på i stort. Familjemiddagar är något min släkt är bra på , fika, middagar, buffér. Fredag påsklamm hos moster. Lördag påskbuffé hos oss. Men det är mysigt och gott, längtar efter ägg och lax. Kommer med all säkerhet att få min dos.
Hoppas det blir fint väder så det kan bli några härliga promenader för att inandas lite lantluft.


Kanske blir lite prat och kommentarer om min lille mage också=)Sist jag träffade alla var ju i julas och då visste jag inte om att jag var gravid. Mamma och pappa har jag ju träffat, men inte min bror, kusiner, morfar och vänner.

Jag återkommer med en rapport från landet senare..Nu hoppas vi på en fortsatt lugn dag på jobbet, och sedan en skön bussfärd hemöver.
 Kramar

Kort vecka..

Publicerad 2009-04-08 11:31:52 i Allmänt

Idag är näst sista arbetsdagen för denna vecka, skönt. Blir 2 kortveckor nu eftersom det är röd dag både fre och måndag.
Just nu är jag inne i en väldigt stark längtans fas. Jag längtar så otroligt mkt efter att få träffa den lille som ligger i magen.
Nu är jag ganska precis halvvägs 20veckor gången, blev ju lite förrvirrad i räkningen nu när den är 4dagar äldre, jag har ju alltid bytt vecka på onsdagar fram tils nu. Men men.. Så här står det iaf om bäbisen i denna vecka:

Modern märker att barnet rör sig alltmer och det går ibland att se dess rörelser. Livmodern växer alltmer och skjuter fram magen. Det kan hända att naveln börjar puta ut, i sådant fall kommer den att göra det tills förlossningen. Bröstkorgen växer och det kan vara mycket bekvämt med en justerbar BH.

Ditt barn är 14-16cm långt från huvud till stjärt och väger ca 350g. Barnet är fortfarande mycket litet men växer snabbt och är nu halvvägs. Nu följer en kritisk fas i utvecklingen av sinnesorganen - hörsel, syn, känsel, smak och lukt. Äntligen kan barnet höra och känna igen din röst. De olika sinnesorganens nervceller utvecklas nu i sina specifika delar av hjärnan. Nybildande av nervceller har trappats ned något, och koncentreras istället till utveckling av komplicerade förbindelser mellan nervceller som krävs för funktioner som minne och tänkande. Bär du på en flicka finns det redan omkring två miljoner ägganlag i äggstockarna. Barnet kan nu njuta av att sträcka ordentligt på armar och ben, eftersom nervsystem och muskler har utvecklats tillräckligt för att det ska vara möjligt.

Jag kan känna lite sprattel och bubbel i magen ibland, det är så mysigt.

Ikväll är det kör och sen hem och packa lite.

Pusss och Kram

Upprymd

Publicerad 2009-04-07 09:00:57 i Allmänt

Jag känner mig helt upprymd. Vaknade inatt, låg vaken 1,5h och kunde inte somna om. Det är som om man är kär, förväntansfull, jag vet inte riktigt hur jag ska beskriva det. Det känns så härligt nu, det känns mer på riktigt.
Vi fick ju förresten ändrat datum från den 1/9 till den 28/8 så bebben är 4dagar äldre än vi trott från början.
Nu får man börja fundera lite på namn då=)
Så skönt att få bekräftat att man levt bra och tagit hand om sig den här perioden oxå, har väl framför allt varit träningen jag tänkt på att man är osäker om vad man får, kan och inte rekommenderas att göra. Men jag är helt övertygad om att träning är bra under graviditeten, det gäller bara att som innan lyssna till sig själv och sin kropps signaler. Det som känns bra, är bra.I kväll ska jag njuta extra mkt på spinningen.

Fick ett bra boktips igår här på bloggen ang det kommande mammalivet. Sånt tas tacksamt emot.

Kramar

Underverk

Publicerad 2009-04-06 19:01:14 i Allmänt

Nu är det äntligen gjort. Det var fantastiskt att se, VÅR lilla bäbis var helt frisk och mådde bra. Vi kunde se hjätrat som slog, njurarna, ryggraden, och hjärnan. Vi hade ju bestämt sen innan att vi ville veta vad det var för kön på barnet om det gick att se, och hon sa att hon nog ganska tydligt kunde se att det var en liten pojke. Vi kunde se en liten liten snopp=)
Vi fick vänta nästan 20 minuter innan vi fick komma in, så vi fick 5st bilder helt gratis. Annars kostar de 50r st.
En så stor sten har nu lossnat från mina axlar. Fick dessutom en liten present från Tomas när jag kom hem, en liten tidningsprenumeration på ELLE, 3nr och tillhörande gåva=) mkt festligt.
Här nere får nu se vårat lilla underverk.


Har ju lovat mig själv att njuta av graviditeten nu när ultaljudet såg bra ut.

Tack för era värmade ord på vägen!!

Kramar

Dagen är här..

Publicerad 2009-04-06 11:27:12 i Allmänt

Dagen är här som jag väntat på i typ 13veckor nu...puhh..Äntligen!

Hittills har arbetsdagen flytit på ganska bra, jag hoppas att eftermiddagen också går fort.

Vi hörs ikväll....

Långpromenad..

Publicerad 2009-04-05 19:07:41 i Allmänt

Söndagar är alltid el oftast fixardagar. matlådor, tvätt, städning, rensning och förberedelse inför kommande vecka.
Idag har jag bakat bröd och gjort linsbiffar och spagetti med köttfärssås. mums.

Jag har också varit ute på en låååång promenad tillsammans med en kompis. inte lika fint och soligt idag, men ganska skönt att gå sig varm i det lite gråmulna vädret.

Imorgon är det dax hörrni, dax för det efterlängtade ultraljudet. Jag är jättenervös, men försöker att inte tänka på det. Jag hoppas att allt ska se bra ut.   Wish me luck=)

Nu ska jag slappa i soffan resten av kvällen.

Kramar

Underbar dag..

Publicerad 2009-04-04 22:44:50 i Allmänt

Åhh vilken underbar dag det har varit idag. Har gott omkring på söder idag, premiärätit min första glass för säsongen.
På medborgarplatsen var det totalt packat på alla uteserveringar, lika facinerande varje år när man helt plötsligt börjar se en massa folk överallt efter ett halvår i ide.

På förmiddagen var jag och en kompis och tränade och sen har det som sagt blivit en hel del gående omkring både här och där mellan olka uteserveringar. Nu har jag skoskav och det värker lite bak i svanken, det märks att belastningen är lite annorlunda nu, det är nog bebisen som gör sig påmind=)

Filmen igår var mycket bra. Bra för att vara svensk och bra skådisar. Klart att det inte blir lika spännande när man läst boken och vet vad som kommer hända men som sagt bra film!

Nu är det dax för sängen, man känner sig extra pömsig nu efter att ha fått lite sol och vind i sitt liila ansikte.

sov gott...Katarina
 

Jippi fredag igen..

Publicerad 2009-04-03 11:21:24 i Allmänt

Gud vad veckorna går fort. Verkar som om det ska bli fint väder hela helgen så jag ska verkligen försöka vara ute så mkt som möjligt.

Jag märker att min kondition inte är som den en gång varit, det kände jag ganska tidigt i graviditeten men  igår när jag var ute och gick och gick i en sluttande backe var jag flåsig som sjutton. Det blir ju så blodmängden i kroppen ökar och samtidigt blir jag tyngre. När man är och tränar och gör övningar av egen kroppstyngd blir det ju då också självklart jobbigare vecka för vecka.

Ikväll ska jag äntligen gå och se "Män som hatar kvinnor"  är väldigt förväntansfull. Imorgon får ni höra mer.
Nu ska jag jobba vidare och njuta av fredgaskänslan i kroppen.

Hoppas ni gör detsamma!

Tröttis..

Publicerad 2009-04-02 13:16:34 i Allmänt

Idag är jag en tröttis, hade svårt att somna igår kväll. Träffade en kompis som jag inte träffat på över ett år och det var jättekul att se henne och höra lite om livet.
3 nätter i rad har jag vaknat exakt samma tid vid 03:20 och haft jättesvårt att somna om. Så drygt när man ligger så där och bara vrider och vänder på sig. På sista tiden har jag väldigt ofta vaknat av sendrag i skenbenet och vaden, har haft lite problem med det innan också. Men det är tydligen ett gravidfenomen det också med kramp, så det är bara att härda ut.
Solen skiner härlig idag också. Ska hoppa av bussen några hållplatser tidigare idag så jag får ta del av det fina vädret.
Under den varmare åstiden försöker jag vara ute och träna så mkt som det går, känns lite tråkigt att soliga dagar gå ner i ett mörkt gym.

Tror inte jag blev lurad igår iaf. Metro hade ett roligt aprilskämt att man skulle få böta om man stod på fel sida i rulltrappan=) haha

Tack alla ni som läser och kommenterar min blogg, det gör mig jätteglad. Kramar

Idag vecka 19

Publicerad 2009-04-01 09:02:18 i Allmänt



Nå vad tycks, jag börjar bli en tjockis?=)

Nu står det såhär om bäbisen:
 
Du är i vecka 19
 
 

Du har en snabbare ämnesomsättning och en ökad blodmängd i kroppen, det kan ha en positiv inverkan på ditt hår och dina naglar. Hos vissa gravida kvinnor kan de höga östrogenhalterna ibland påverka huden i ansiktet. Fenomenet kallas kloasma och uppträder hos ljushyade som mörka fläckar och mörkhyade som ljusa. När hormonhalterna sjunker bleknar oftast fläckarna. Om du solar kan fläckarna i ansiktet förstärkas. Använd ett bra solskydd.

Det kan snart vara aktuellt med järntillskott, de allra flesta gravida kvinnor behöver järntillskott från och med den 20:e graviditetsveckan. Läs mer om järntillskott.

 
 

Barnet är 13-15cm långt mellan huvud och stjärt och väger ca 280g. Det börjar nu få anlag till de permanenta tänderna under de redan klara mjölktänderna. Talg från barnets talgkörtlar blandar sig med hudceller och bildar fosterfett/vernix. Fosterfettet skapar en vattentät barriär som hindrar barnets hud från att bli uppblött i fostervattnet. Nerverna i barnets kropp täcks med myelin, ett fett ämne som isolerar och möjliggör det snabba, friktionsfria utbyte av information som krävs för att en människa ska kunna koordinera och balansera sina rörelser harmoniskt. I tarmkanalen börjar magsafter produceras, de hjälper till att absorbera fostervatten och föra det vidare till njurarna. Där filtreras och renas det för att sedan utsöndras igen till fostervatten.

Om

Min profilbild

Katarina

Småbarnsmamma. Utbildad hälsoutvecklare som brinner för välmående och hälsa. Skriver om mitt liv och att hitta balansen i vårt ganska stressiga liv. Men med glädje och entusiasm kommer man längre!!

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela